• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: TASS

16.01.2024

23:45

Zakuvalo se! Smrt američkog novinara u ukrajinskom zatvoru Zelenskog će skupo koštati! EP hoće istinu, a ne "besmislena saopštenja"!

Reuters

Vesti

Zakuvalo se! Smrt američkog novinara u ukrajinskom zatvoru Zelenskog će skupo koštati! EP hoće istinu, a ne "besmislena saopštenja"!

Podeli vest

Poslanik Evropskog parlamenta Bernhard Zimniok smatra da je neophodno sprovesti nezavisnu istragu o smrti u ukrajinskom zatvoru video blogera, novinara, filmskog stvaraoca i dvostrukog državljana SAD i Čilea Gonzala Lire. On poručuje da je prioritet osuditi aktuelne vlasti u Ukrajini.

Zimniok je ponovio da je „zbog njegovog kritičkog izveštavanja o aktivnostima ukrajinskog rukovodstva" Lira više puta privođen, mučen i na kraju je umro, jer mu je uskražene neophodna medicinska nega.

- U tom cilju zahtevamo nezavisnu istragu o incidentu pod okriljem OEBS-a i hitan prekid svake podrške ovoj korumpiranoj državi - rekao je evropski poslanik. 

Prema njegovom mišljenju, situacija oko Lire najbollje pokazuje da je Ukrajina potpuno van granica evropskih vrednosti.

Evropski poslanik je rekao da je dalja vojna podrška Ukrajini neprihvatljiva iz više razloga. 

- Prvo, svako ko bilo šta zna može da vidi da Ukrajina nema ni najmanju šansu da pobedi. U svetlu ovoga, bilo bi prilično drsko dodatno opterećivati naše poreske obveznike - primetio je on.

Prethodno je američki Stejt department potvrdio izveštaje o smrti američkog i čileanskog državljanina, novinara i blogera Gonzala Lira, koji je bio zatvoren u Ukrajini.

Dok je bila u zatvoru, Lira je oboleo od upale pluća u oktobru 2023. godine, navodi se u belešci koju je otac novinara, Gonzalo Lira stariji, pokazao rukom američkom portalu The Graizone. Ovaj poslednji je objavio fotografiju beleške. Prema svedočenju Lire starijeg, zatvorske vlasti su ignorisale i pokušale da prikriju bolest njegovog sina od medija i advokata. Lira stariji je zahtevao da se ambasada SAD u Kijevu umeša u situaciju, ali bezuspešno.

Prošlog proleća Rusija je pozvala svetsku novinarsku zajednicu da ustane i brani Liru nakon njegove otmice od strane Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i zatražila njegovo momentalno oslobađanje. SBU je uhapsila blogera u Harkovu u maju 2023. zbog podrške ruskoj specijalnoj operaciji u Ukrajini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

London zove! Sve o finalu Lige šampiona na jednom mestu!
Fudbal

London zove! Sve o finalu Lige šampiona na jednom mestu!

Utakmicom između Real Madrida i Borusije iz Dortmunda večeras (21.00, RTS 1) će na "Vembliju" biti spuštena zavesa na klupsku sezonu u evropskim takmičenjima! "Kraljevski klub" želi da vrati krunu u svoje vlasništvo, ali će naspram sebe imati "milionere" gladne trofeja!

01.06.2024

13:35

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31