• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.01.2024

10:50

(VIDEO) Sveopšti rat! Iran napao nuklearnu državu, sledi odmazda! Moćni projektili razneli sve u paramparčad!

Printscreen/X

Vesti

(VIDEO) Sveopšti rat! Iran napao nuklearnu državu, sledi odmazda! Moćni projektili razneli sve u paramparčad!

Podeli vest

Iran je saopštio da je upotrebio "precizne rakete i dronove" kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne grupe Džaiš al Adl.

Pakistan je oštro osudio iranski vazdušni napad unutar svojih granica. U napadu je ubijeno i dvoje dece. Pakistan je to nazvao "neisprovociranom povredom njihovog vazdušnog prostora" pa je najavio odmazdu, javlja CNN.

Iran je saopštio da je upotrebio "precizne rakete i dronove" kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Džaiš al Adl, u Iranu poznate kao Džaiš al Dulm u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan, javlja iranska novinska agencija Tasnim.

 

 

Do ovog je napada došlo nakon što je Iran lansirao rakete u severnom Iraku i Siriji u ponedeljak. Poslednja je to eskalacija neprijateljstva na Bliskom istoku gde izraelski rat u Gazi preti prerastanjem u širi regionalni sukob.

Pakistansko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je u napadu na njihovu teritoriju ubijeno dvoje nedužne dece, a upozorili su Iran na ozbiljne posledice.

"Još više zabrinjava što se ovo dogodilo uprkos postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana", saopštilo je ministarstvo.

Nakon napada, nuklearno naoružani Pakistan je uložio oštru protestnu notu kod visokog zvaničnika u iranskom ministarstvu spoljnih poslova u Teheranu te rekao da će odgovornost za posledice biti direktno na Iranu.

Militantna skupina Džaiš al Adl kasno sinoć je rekla da je iranska revolucionarna garda upotrijebila šest jurišnih bespilotnih letelica i niz raketa te uništila dve kuće u kojima su živele žene i deca njihovih boraca.

Poginule su devojčice uzrasta od osam i 12 godina, a najmanje četiri osobe su povređene. Meta udara je bila i džamija u blizini napadnutih kuća.

Džaiš al Adl ili Vojska pravde separatistička je militantna grupa koja deluje s obe strane granice, a ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njihov je cilj nezavisnost iranskog Sistana i pokrajine Balučistan.

Prethodno je Iran sproveo napade na Irak.

Iranska revolucionarna garda saopštila je da je napala, kako je navela, "špijunske centre i mesta gde se okupljaju antiiranske terorističke grupe" u iračkom Erbilu, javili su iranski državni mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija