• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

22.01.2024

18:23

Za Šolca je povratak Trampa u Belu Kuću noćna mora! Berlin formirao specijalni tom za "brzo reagovanje", ako Bajden pukne!

Tanjug/AP

Vesti

Za Šolca je povratak Trampa u Belu Kuću noćna mora! Berlin formirao specijalni tom za "brzo reagovanje", ako Bajden pukne!

Podeli vest

Mogući izbor Donalda Trampa za 47. predsednika Sjedinjenih Država suočio je kabinet Olafa Šolca sa teškim pitanjima. Kakve kontakte imamo sa Trampovim izbornim timom? Koju političku polugu Berlin može iskoristiti za uticanje na Trampovu administraciju? Koliko moramo povećati izdatke za odbranu da bismo kompenzovali povlačenje SAD iz Evrope? Za 3, 4 ili čak 5 odsto?

Uticajni nemački nedeljnik Der Špigel ovako je opisao brige Berlina povodom moguće smene vlasti i kursa u Beloj kući.

Naveo je da Šolc Bajdena ubraja u svoje najbliže saveznike, da bez njega gotovo ništa ne radi ni kada je u pitanju Ukrajina. Ali, da takva bliska saradnja izaziva sve veće nezadovoljstvo u Evropi. Jer, Francuzi su zabrinuti da „Šolcu dobri odnosi sa Vašingtonom izgledaju važniji od bliskog zajedničkog rada sa Parizom".

Nije li Berlin u opasnosti da se nađe u svojevrsnoj izolaciji ako Tramp pobedi na predsedničkim izborima 5. novembra 2024-te?

Der Špigel  otkriva da je prošlog avgusta održan veliki sastanak  zvaničnika i naučnika u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova, nakon čega je formiran „Štab za planiranje", kojim preko svog operativca rukovodi ministarka spoljnih poslova Analena Berbok.

Nedeljnik navodi i da su „sva bitna nemačka ministarstva pozvana da ispitaju moguće posledice Trampove pobede na njihove oblasti rada".

Der Špigel procenjuje da se „posledice" mogu ticati svega - „od balkanske politike do spoljne trgovine". Ali, da je najveća zabrinutost Berlina vezana za moguću promenu stava SAD prema Ukrajini i NATO.

Sama „zabrinutost" se naročito vezuje za Trampove izjave iz 2020. godine u Davosu, na sastanku sa Ursulom fon der Lajen, da Sjedinjene Države „nikada neće priskočiti u pomoć ako Evropa bude napadnuta" i da je „NATO mrtav, mi ćemo ga napustiti".

Der Špigel  ističe da je Berlin već pokušao da uspostavi „nove kontakte" i da je zato značajan deo posete Berbok Sjedinjenim Državama u septembru bio posvećen republikancima u Teksasu i Vašingtonu. Ali, da „nije dobila jasnu potvrdu posvećenosti republikanaca NATO".

Der Špigel  navodi: „Zato u Berlinu već računaju na najgore: na kraj NATO u sadašnjem obliku. Berlin je zabrinut zbog Centra za obnovu Amerike, bliskog Trampu, koji je predložio koncept žuspavanog NATOž radi preorijentacije Sjedinjenih Država na suprotstavljanje Kini, a to podrazumeva i ograničavanje pomoći Evropi.

Der Špigel  je taj projekat nazvao „horor scenarijem koji će dovesti u pitanje geopolitičko samopouzdanje Nemaca".

Nemački nedeljnik procenjuje da će Berlin - ako Tramp ozbiljno pristupi implementaciji tog projekta - morati da vojne izdatke poveća ne na 2 odsto, već na 3 ili 5 odsto nacionalnog BDP.

Der Špigel  je zaključio: „Kancelar se i dalje nada da će njegov prijatelj Bajden pobediti".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija