• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.01.2024

06:45

(VIDEO) Gori Bliski istok! Muslimani ustali protiv Amerike i Izraela: Strahovit napad došao iz neočekivanog mesta!

Shutterstock/Reuters/društvene mreže

Vesti

(VIDEO) Gori Bliski istok! Muslimani ustali protiv Amerike i Izraela: Strahovit napad došao iz neočekivanog mesta!

Podeli vest

Koalicija iračke milicije na čelu sa šiitskom grupom "Kataib Hezbolah" pojačala je napade na američke snage širom Iraka i Sirije sredinom oktobra, i pokušala je da gađa Izrael, u znak solidarnosti sa stanovnicima Gaze među trenutnom vojnom kampanjom Izraela u opkoljenoj enklavi.

Savez predvođen šiitskom milicijom "Islamski otpor u Iraku" saopštio je u utorak da je napao luku u izraelskom gradu Ašdodu, koji se nalazi na obali Sredozemnog mora.

„U nastavku našeg pristupa pružanju otpora okupaciji i podršci našem narodu u Gazi, naši borci Islamskog otpora u Iraku napali su u utorak luku Ašdod na okupiranim teritorijama koristeći bespilotne letelice“, navodi se u saopštenju koalicije milicija.

Izraelski zvaničnici i mediji nisu komentarisali napad, koji se navodno dogodio u utorak u ranim jutarnjim satima. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci navodno snimljeni u blizini Ašdoda na kojima se vidi kako se vatrogasci bore sa velikim požarom uz pomoć bagera.

Grupa je svoju izjavu propratila video-snimkom na kojem se vidi kako bespilotne letelice poleću na putu ka svojim ciljevima.

 

 

U ponedeljak uveče, grupa je izvestila da je gađala američku bazu u Konokou - najvećim poljima prirodnog gasa u Siriji, koristeći rakete.

„Kao deo otpora američkoj okupaciji u Iraku i regionu i kao odgovor na masakre cionističkog entiteta u Gazi, naši borci su danas po treći put gađali američke snage pozicionirane u bazi Konoko u Siriji“, navodi se u saopštenju milicije od utorka.

Dopisnik Sputnjika na arapskom jeziku iz regiona Der Ez-Zor izvestio je da su dve rakete gađale bazu Konoko u ponedeljak, pri čemu su se iz unutrašnjosti objekta čule eksplozije i stubovi dima koji su se dizali nakon napada. Posle toga, očevici su izvestili da su videli letove američkih vojnih aviona, uključujući helikoptere, sa američkim snagama unutar baze koje su reagovale na raketne napade sopstvenim artiljerijskim udarima.

Napadi Konoko u ponedeljak usledili su nakon izveštaja da je Al-Omar - najveće naftno polje u Siriji, takođe bilo pod napadom milicije pomoću dronova.

Ovonedeljni udari su povećali ukupan broj napada milicija na američke baze u Iraku i Siriji na više od 140. Najmanje jedan američki izvođač radova je do danas ubijen, a preko 80 vojnika suočeno je sa povredama različite težine.

Irački militanti predvođeni šiitskom milicijom Kata'ib Hezbolah (ne treba mešati sa libanskim političkim i milicijskim pokretom Hezbolah) pojačali su napade na američke snage u Iraku i Siriji sredinom oktobra, obećavajući da će proterati američke snage iz obe zemlje.

Militanti su navodno ostvarili veliku pobedu prošle nedelje, a regionalni mediji izveštavaju da su američke snage u Hemou, 4 km zapadno od aerodroma Kamišli u severoistočnoj Siriji, bile prinuđene da evakuišu bazu nakon ponovljenih napada milicija. Američka vojska nije komentarisala povlačenje, ali izgleda da su nezavisni mediji to potvrdili.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija