• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

24.01.2024

17:23

Nikad niko nije gazio protivnike kao Tramp, Amerika u neverici! Bajden i 'duboka država' nokautirani, Bela kuća imaće novog šefa!

informer

Vesti

Nikad niko nije gazio protivnike kao Tramp, Amerika u neverici! Bajden i 'duboka država' nokautirani, Bela kuća imaće novog šefa!

Podeli vest

Donald Tramp nastavio je svoj juriš ka republikanskoj predsedničkoj nominaciji udobnom pobedom (53 odsto) na unutarstranačkim izborima u Nju Hempširu. Njegova jedina preostala protivnica, Niki Hejli, nije uspela da pobedi u državi u koju je uložila ogromnu količinu vremena i resursa. Slična situacija dogodila se i prošle sedmice u Ajovi, gde je Tramp osvojio rekordnu većinu.

Ankete iz celih Sjedinjenih Država pokazuju da bivši predsednik ima ogromnu prednost, kako u odnosu na svoje republikanske rivale, tako i u odnosu na aktuelnog predsednika i demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Nijedan republikanski predsednički kandidat na predizborima nikada nije imao tako jaku vodeću poziciju u ovoj ranoj fazi trke, podseća "Fajnenšel tajms". Kako je do toga došlo?

Trampovi rezultati u Nju Hempširu i Ajovi bili su bolji u odnosu na njegov predsednički debi 2016. godine, kada je osvojio Belu kuću. Tada je u Nju Hempširu, osvojio samo 35 odsto glasova, a u Ajovi je završio na drugom mestu iza Teda Kruza sa 24 odsto.

Čini se da serija od 91 krivične prijave kroz četiri optužnice i diskvalifikacije u pojedinim državama, nimalo ne utiču na Trampove "performanse".

Tramp je prvi republikanac bez zvanične funkcije koji je pobedio na predizborima u Ajovi i Nju Hempširu od 1970-ih, kada je počeo moderni sistem predizbora u SAD.

Za Hejli, bivšu američku ambasadorku u UN, istorija je sumorna lekcija: nijedan republikanac nikada nije dobio nominaciju bez pobede na barem jednom od ova dva "takmičenja".

Istina, bilo je kandidata na demokratskoj strani koji su gubili na početku predizbora da bi se potom oporavili - Bajden, na primer, nije pobedio na unutarstranačkim izborima 2020. do Južne Karoline, četvrtog glasanja. Ali prve pobede su signal održivosti, posebno za donatore.

Hejli, koja je uživala podršku nekoliko milijardera, rizikuje da ostane bez finansija ako nastavi da gubi.

A, sudeći prema anketama i procenama analitičara, nastaviće da gubi jer Tramp ima podršku od 68 odsto širom zemlje dok Hejli uživa podršku 12 odsto birača.

Sledeći predizbori održaće se krajem februara u Južnoj Karolini - matičnoj državi Niki Hejli, gde je bila guvernerka od 2011. do 2017. Problem je što i tamo zaostaje za Trampom za nekih 37 poena. No, uprkos gubitku u Nju Hempširu, gde je potrošila desetine miliona dolara na reklamiranje - skoro duplo više od Trampa - Hejli je obećala da će nastaviti.

Posle Nju Hempšira, trka za republikanskog predsedničkog kandidata je gotova, kaže za RT Balkan istoričar i autor knjige "Efekat Tramp" Saša Adamović.

Jasno je da Niki Hejli nema šansi u duelu sa Trampom, naročito jer je antitrampovski nastrojena i na narednim izborima će samo pasti još niže nego sada, ocenio je Adamović i dodao da, iako bi bilo za očekivati da odustane posle Nju Hempšira, Hejli ima obavezu prema onima koji su je podržali da se još neko vreme zadrži.

Osvrnuvši se na optužbe i kampanju mejnstrim medija protiv Trampa, Adamović naglašava da Trampove pristalice ni u jednom trenutku nisu poverovale u kampanju koja se vodi protiv Trampa i koja je samo repriza onoga što se dešavalo pre 2016. i tokom Trampovog prvog predsedničkog mandata.

Izgleda da antitrampovski mediji nisu izvukli pouku iz tog perioda i tretiraju Trampove pristalice kao idiote. To je, smatra Adamović, razlog zašto se na Trampa više ništa ne lepi.

Tramp ima ogroman broj pristalica, i to ne samo među republikancima, i te pristalice ne veruju u ono što se servira protiv njega, ali su itekako svesne da je Tramp "izgubio" izbore na vrlo nepošten način, odnosno da je pokraden i sada žele i očekuju da će pravda biti zadovoljena, zaključio je Adamović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija