• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: inforemr.rs

24.01.2024

20:43

Francuska odbacila zahtev Rusije za hitnu sednicu SB UN povodom pada aviona

Tanjug/AP

Vesti

Francuska odbacila zahtev Rusije za hitnu sednicu SB UN povodom pada aviona

Podeli vest

Francuska je odbacila zahtev Rusije da večeras bude održana sednica Saveta bezbednosti UN povodom pada aviona Il-76 u kojem su se nalazili ukrajinski zarobljenici, saopštila je ruska Misija pri UN.

- U pokušaju da 'pokrije' Ukrajinu Francuska je planirala sednicu 25. januara u 23 sata po srednjeevropskom vremenu - rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski i dodao da Pariz pokušava da režimu Zelenskog više vremena da pripremi objašnjenje za odluku da obori avion.

Francuska je zloupotrebila svoja ovlašćenja predsedavajućeg, istakao je on.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je ranije danas da je Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN zbog pada aviona Il-76. On je izrazio očekivanje da Francuska, koja predsedava SB, neće odbiti da sazove sednicu.

Sednica je trebalo da bude održana večeras u 21 sat po srednjeevropskom vremenu.

- Razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine je bila dogovorena, ali, umesto toga, Kijev je izveo napad na avion raketama - rekao je Lavrov i dodao da Rusija sada utvrđuje činjenice u vezi sa padom vojno-transportnog aviona sa ukrajinskim zarobljenicima.

Ranije danas rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je kijevski režim u 11.15 izvršio teroristički akt u kojem je oboren ruski vojno-transportni avion. Avion sa ukrajinskim vojnicima za razmenu leteo je na relaciji aerodrom Čkalovski-Belgorod.

Kako se navodi u tekstu, avion su oborile Oružane snage Ukrajine iz mesta Lipci, Harkovska oblast, uz pomoć protivvazdušnog raketnog sistema.

U avionu se nalazilo šest članova posade, 65 ukrajinskih vojnika za razmenu i tri ruska vojnika u njihovoj pratnji.

Poginuli su posada i svi putnici aviona.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Djordje

pre 3 meseca

Nista novo. Setite se sta su radili nama u Prvom svetskom ratu, a nastavili bombardovanjem 1999. Sada nas ucenjuju za Kosovo. To su Francuzi, a ne oni o kojima su nas ucili u skoli. Treba ukloniti spomenik na Kalemegdanu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija