• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

28.01.2024

20:27

Otcepljenje Teksasa?! Nije prvi put! Ista priča o nezavisnoj državi, samo drugi igrači

Shutterstock

Vesti

Otcepljenje Teksasa?! Nije prvi put! Ista priča o nezavisnoj državi, samo drugi igrači

Podeli vest

Malo je poznata činjenica da je Teksas jedno vreme bio nezavisna republika na granici između, tada, moćnog Meksika i SAD, te da je mala republika nastojala da između dva giganta sačuva svoje interese.

Prve tenzije u Teksasu počinju da se zahuktavaju početkom 1835. godine kada belački doseljenici pokušavaju da ograniče mešanje Meksika u unutrašnju politiku. Krajem 1835. nemiri prerastaju u oružani sukob u bici kod Gonzaleza. Ona ujedno predstavlja početak Teksaške revolucije, koja će dovesti do nezavisnosti Teksasa

Tokom prva dva meseca revolucije, doseljenici su porazili sve meksičke trupe. Nakon trijumfa su odmah izabrali delegate za svoju privremenu vladu.

Na njihovu žalost, vlada je brzo pala, a razlog tome bile su unutrašnje nesuglasice. Tada dolazi do bezvlašća, pa je period pomenuta prva dva meseca 1836. godine i oslovljen kao "period bezvlašća u Teksasu".

Za vreme političkog previranja, meksički predsednik Antonio Lopez de Santa Ana lično je predvodio armiju u pokušaju da okonča žestoku pobunu.

Foto: Vikipedija

 

U početku su Meksikanci imali uspeha jer je general Hose de Urea porazio doseljenike na svim mestima duž obale Meksičkog zaliva gde su pružali otpor. Santa Anine snage su porazile doseljenike u bici kod Alama, i to posle trinaestodnevne opsade.

Na Konvenciji iz 1836. delegati 2. marta potpisuju Deklaraciju o nezavisnosti i osnivaju Republiku Teksas.

Posle izbora činovnika, Konvencija se raspušta, a novoformirana vlada pridružuje ostalim kolonistima koji se ubrzo povlače pred nadolazećom meksičkom vojskom.

Vojska doseljenika kretala se pod zapovedništvom Sema Hjustona, i ubrzo napada i Santa Anine snage. Događaj je poznat kao bitka kod San Hasinta, u kom su Santa Anine snage poražene, on zarobljen i prisiljen da potpiše Sporazum u Velasku. Istim sporazumom rat je okončan.

Foto: Vikipedija

 

A onda...

Po sticanju nezavisnosti, dolazi od političkog sukoba između dve glavne struje: nacionalističke, koju je predvodio Mirabo B. Lamar i unionističke, predvođene Semom Hjustonom. Nacionalisti su zagovarali nezavisni Teksas, proterivanje plemena Indijanaca i širenje ka Pacifičkom okeanu. Za razliku od njih, struja koju je predvodio Sem Hjuston se zalagala za priključenje Teksasa Sjedinjenim Država i miran suživot sa Indijancima.

Doprinos struji koju je predvodio Sem Hjuston dao je Meksiko 1842. godine i to u dva navrata, kada je zauzeo San Antonio i porazio Teksašane. 

Nemogućnost Republike Teksas da se samostalno brani doprinela je kasnijem priključenju SAD.

Foto: Vikipedija

 

Drugi talas nezavisnosti

U februaru 1861. sa 166 glasova nasuprot osam protivničkih, na konvenciji je usvojen Propis za otcepljenje od SAD.

Teksaški glasači su odobrili ovaj Propis 23. februara 1861, a mesec dana kasnije Teksas je prihvatio ustav Konfederativnih Američkih Država. Time postaje njihov član.

Otcepljenju od SAD se usprotivio guverner Sem Hjuston, a zbog svog stava i odbijanja poslušnosti, smenjen je sa mesta guvernera.

Foto: Reuters

 

Gde je Teksas danas?

Danas je glavni grad Teksasa još uvek Ostin, a Teksas je površinom veći od Francuske, a čak dva puta veći od Nemačke ili Japana. Zanimljivo je da Teksas danas ima veći BDP od čitavog susednog Meksika, a blizak je po BDP-u čitavoj Rusiji i Indiji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)
Live TV

Ovo su bile dve najveće ljubavi Radmile Živković! Prijatelji i kolege otkrili detalje života legendarne glumice! (VIDEO)

Glumica Radmila Živković preminula je danas u 72. godini života. Ostavila je brojne uloge u kultnim filmovima i serijama. U specijalnoj emisiji Informer TV glumac Irvan Mensur, sin Velimira Bate Živojinovića, Miljko Živojinović, Ivana Vujić, bivša direktorka Narodnog pozorišta i Molina Udovički Fotez, umetnički direktor drame Narodnog pozorišta.

20.09.2024

21:01

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)
Live TV

Istinska moć Mosada je nesaglediva! Mitovi o obaveštajnoj službi Izraela uteruju strah u kosti celom stanovništvu! (VIDEO)

Mosadu je cilj da utera strah u kosti stanovništvu. Trenutno se pola Bliskog istoka ustručava da uključi mobilni telefon, pa čak i kućne uređaje. U narednih mesec dana treba da se održi nešto što je nazvano "Poslednji test za čovečanstvo" gde će se utvrditi da li je već sada veštačka inteligencija pamentija od ljudi. Rezultate istraživanja nećemo saznati. Na ove teme u emisiji "Otvoreni studio" govorili su ekonomista Bojan Dimitrijević, Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost i istoričar Goran Šarić.

20.09.2024

20:18

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu
Srbija

Miljenica publike prve sezone Masteršefa otkriva za Informer zašto nikada više ne bi učestvovala u takmičenju i šta neće biti na meniju u njenom restoranu

Ljubitelji kulinarstva u Srbiji sigurno znaju ko je Anamaria Babičković. Za one koji nisu pratili prvu sezonu tv serijala Masteršef, takmičenje kuvara amatera pred kamerama i pod budnim okom profesionalnog žirija, ova mlada Subotičanka osvojila je drugo mesto. Ali ceo rodni grad, a moguće i veći deo Srbije, smatra je pobednicom!

20.09.2024

18:18