• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.01.2024

17:04

Počelo je! Dramatična pojava širom Rusije! Putinov plan kreće da deluje, vojni stručnjaci Zapada u šoku!

Reuters

Vesti

Počelo je! Dramatična pojava širom Rusije! Putinov plan kreće da deluje, vojni stručnjaci Zapada u šoku!

Podeli vest

Prekid internet mreže, koji je u utorak zabeležen širom Rusije, doveo je do toga da privremeno prekinut pristup veb stranicama.

- Masovna "pucanja" internet veze u Rusiji mogla bi biti rezultat napora Moskve da uspostavi svoj sistem suverenog interneta - rekli su zapadni vojni analitičari, prenosi Skaj njuz.

Institut za proučavanje rata (ISW) izvestio je da je nekoliko velikih ruskih telekomunikacijskih firmi bilo pogođeno prekidom.

Istovremeno, rusko ministarstvo za digitalne tehnologije prekid je objasnilo tehničkim problemom.

Ali prema ISW-u, ruska organizacija za borbu protiv cenzure, Net Freedoms Project, kao i drugi opozicioni mediji koje finansira Zapad izvestili su da Rusija pokušava uspostaviti vlastiti sistem suverenog interneta i odvojiti zemlju od globalne mreže.

 

 

Moskovski zakon o "suverenom internetu" stupio je na snagu u novembru 2019.

- Isti će se verovatno koristiti za konačno povećanje nadzora i cenzure u ruskom informacijskom prostoru - dodao je ISW.

Analitičari kažu da je Kremlj uoči predsedničkih izbora "intenzivirao napore kako bi konsolidovao kontrolu nad ruskim informacijskim prostorom".

- Ti napori podupiru razvoj sistema suverenog interneta - rekli su za ISW.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija