• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

03.02.2024

19:52

Umro sin poslednjeg kralja Italije!

youtube.com/printscreen

Vesti

Umro sin poslednjeg kralja Italije!

Podeli vest

Viktor Emanuel Savojski, sin jedinac poslednjeg italijanskog kralja, koji je veći deo života proveo u egzilu u susednoj Švajcarskoj, preminuo je u svom domu u Ženevi u 86. godini, saopštila je dinastija Savoja.

Rođen u južnom italijanskom gradu Napulju, otadžbinu je napustio sa devet godina jer je njegov otac Umberto II. bio primoran da napusti zemlju nakon nacionalnog referenduma održanog 1946. godine, kojim je ukinuta monarhija i uspostavljena republika.‚

Proglasio se kraljem Italije i dugo se borio protiv odredbe italijanskog ustava koja je sprečavala da se svi muški članovi njegove porodice vrate u zemlju.

Pre nepunih godinu i po dana stupio je na italijansko tlo nakon što mu je ukinuta zabrana. Naišao na hladan prijem

U novembru 2022. godine, Viktor Emanuel je stupio na italijansko tlo nakon što je italijanski parlament ukinuo prethodnu zabranu. Neposredno pre Božića te godine, on je nakratko posetio Rim, primajući audijenciju kod pape.

Ali u domovini su ga sugrađani dočekali hladno jer je imidž Savojske kuće bio ukaljan zbog veza sa fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem.

Njegova reputacija je dodatno narušena jer je 1978. godine optužen da je slučajno ubio 19-godišnjeg Nemca Dirka Hamera u luci Korzika. Na kraju, 1991. godine, francuski sud ga je oslobodio optužbi za ubistvo. Osuđen je na uslovnu kaznu zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Hamerova porodica je dugo osporila presudu, a slučaj je ponovo privukao pažnju nakon nedavnog objavljivanja Netfliksovog dokumentarca Kralj koji nikad nije bio.

Novih problema sa zakonom imao je 2006. godine, kada je uhapšen u italijanskoj enklavi u Švajcarskoj po nalogu sudije u gradu Potenci na jugu Italije. Optužen je za reketiranje i umešanost u prostituciju. Posle suđenja je oslobođen optužbi.

Viktor Emanuel se 1971. oženio švajcarskom šampionkom u skijanju na vodi i naslednicom Marinom Doriju. Dugo su živeli u luksuznoj vili na obali Ženevskog jezera.

Iako je život proveo u egzilu, Viktor Emanuel je 1981. godine postao jedan od više od 900 članova zabranjene tajne masonske lože Propaganda 2 (P2), grupe koja se našla u centru brojnih italijanskih skandala krajem 20. veka. .

Njegov deda, kralj Viktor Emanuel III, abdicirao je u korist svog sina Umberta neposredno pre referenduma 1946. u konačnom i uzaludnom pokušaju da spase monarhiju.

Iz braka sa Marinom Dorija, nesuđeni italijanski kralj ima sina Emanuela Filiberta i unuku Vitoriju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija