• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

08.02.2024

17:49

Zelenski smenio Zalužnog! Imenovan novi komandant Ukrajinaca

Mil.gov.ua/epa/ap

Vesti

Zelenski smenio Zalužnog! Imenovan novi komandant Ukrajinaca

Podeli vest

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti glavnog komandanta Valerija Zalužnog, a na njegovo mesto imenovao generala Aleksandra Sirskog, javlja Kyiv Independent.

"Sreo sam se sa generalom Zalužnijem, zahvalio mu se na dve godine službe", napisao je Zelenski u postu u Telegramu na kojem je predsednik stajao zajedno sa Zalužnijem.

"Razgovarali smo i ko bi mogao da se pridruži rukovodstvu Oružanih snaga. Sada je vreme za takvo resetovanje", dodao je Zelenski.

Saopštenje je usledilo nakon više izveštaja ukrajinskih i stranih medija, koji su se poyivali na anonimne izvore u vladi, da je Zelenski odlučio da otpusti glavnokomandujućeg ukrajinske vojske.

Zelenski je potvrdio u intervjuu 4. februara za italijansku medijsku kuću Rai News da planira resetovanje ukrajinskog rukovodstva velikih razmera koje bi moglo uključiti nekoliko kadrovskih promena mimo vojske.

 

 

Zalužni je, uz predsednika, objavio sličnu poruku, takođe sa zajedničkom fotografijom.

"Upravo smo se sastali sa predsednikom. Važan i ozbiljan razgovor. Doneta je odluka o potrebi promene pristupa i strategije", napisao je Zalužnji.

"Izazovi 2022. godine se razlikuju od onih 2024. godine. Stoga, svi moraju da se menjaju i prilagođavaju novim realnostima. Da zajedno pobedimo", dodao je on.

Izvor Kyiv Independenta u Generalštabu Oružanih snaga Ukrajine potvrdio je ranije prošle nedelje da je Zalužni trebalo da bude smenjen. Izvor nije bio ovlašćen da razgovara sa novinarima.

Odgovarajući na medijske izveštaje, Sjedinjene Države, glavni saveznik Ukrajine, saopštile su Kijevu da se neće mešati u kadrovske odluke u zemlji, rekao je 4. februara američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.

Zalužni je bio glavnokomandujući od jula 2021. Izveštaji o neslaganju njega i Zelenskog su se prvi put pojavili u novembru 2023.

Navodno neslaganje između njih dvoje privuklo je povećanu pažnju nakon Zalužnijevog intervjua o stanju rata za The Economist 1. novembra, u kojem je rekao da postoji opasnost da Ukrajina uđe u zamku dugotrajnog rata.

Zelenski je rekao da se ne slaže s ovim stavom tokom brifinga 4. novembra.

Ukrajinski medij Ukrainska pravda je tada 4. decembra objavio da je Zelenski navodno "zaobilazio" Zalužnog u komunikaciji sa nekim vojnim komandantima, pozivajući se na anonimne izvore.

Zelenski je na konferenciji za novinare 19. decembra rekao da ima "radni odnos" sa glavnokomandujućim generalom Valerijem Zalužnim, odgovarajući na pitanje o njihovom navodnom sporu.

"On i Generalštab su odgovorni za situaciju na bojnom polju. Tamo ima mnogo pitanja za rešavanje", rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Anketa iz decembra 2023. pokazala je da 43 odsto Ukrajinaca veruje da može da postoji neslaganje između Zelenskog i Zalužnog, ali samo 8 odsto je odgovorilo da veruje da je situacija veoma ozbiljna.

Anketa je takođe pokazala da Zalužnji ima 92 odsto poverenja, što ga čini vojnim vođom zemlje od najvećeg poverenja, i da ogromna većina Ukrajinaca (72 odsto) ne bi odobrila njegovu smenu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija