• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

09.02.2024

21:40

Rusi opkoljavaju jedinice u Avdejevki! Prva izjava Zalužnog! Zelenski je nekompetentan!

Tanjug/AP

Vesti

Rusi opkoljavaju jedinice u Avdejevki! Prva izjava Zalužnog! Zelenski je nekompetentan!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 716. dan.

Pokrenut brutalan napad na Krim

Prema poslednjim informacijama, grupa od šest bespilotnih kamikaza ukrajinskih snaga pokušala je napad na rusko poluostrvo Krim.

Počela čistka generala u ukrajinskoj vojsci

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski danas je imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

Zelenski je u svom noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog pojedinca koji razume zadatke ovog rata i ukrajinske ciljeve", prenosi Rojters.

VSU: Rusi pokušavaju da opkole jedinice u Avdejevki

Ruske trupe su zapravo ušle u Avdejevku iz severnog pravca, pokušavajući da opkole ukrajinske snage između koksare i kamenoloma. Ovo je izjavio portparol operativno strategijske grupacije Tavrija Dmitrij Lihovoj.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine konačno je prepoznao borbe u stambenim naseljima Avdejevke, a ne samo na periferiji grada. Prema rečima portparola grupe Tavrija, ruske trupe koje su ušle u grad pokušavaju da opkole jedinice Oružanih snaga Ukrajine u južnom i centralnom delu grada. On nije izneo druge detalje, očigledno ne želeći da uplaši stanovništvo.

Pojavio se Zalužni

Ukrajinska vojska izgubila kontrolu nad istočnim delom Novomihajlovke

Ruske trupe nastavljaju ofanzivu na ugledarskom pravcu. Vode se teške borbe za ključni odbrambeni centar ukrajinskih oružanih snaga u ovom pravcu – za Novomihajlovku.

Posle jučerašnjeg uspeha u oslobađanju jugoistočnog dela ovog naselja i preuzimanju kontrole nad ključnim kotama jugoistočno od sela, ruske trupe su napredovale na sever i zapad.

Do sada je poznato da su ukrajinske snage izgubile kontrolu nad istočnim delom Novomihajlovke, povlačeći se sa teškim gubicima duž Centralne ulice do zgrade pošte.

Ceo centralni deo sela se pretvorio u „sivu zonu“ (ničiju zemlju), koju postepeno zauzimaju jedinice Oružanih snaga Rusije, nastavljajući da vrše pritisak na ukrajinske snage udarima iz raznih vrsta naoružanja.

Istovremeno, ruske trupe pokreću napade sa južnog krila u odnosu na Novomihajlovku, sprečavajući ukrajinske oružane snage da prebace snage i sredstva u ovom pravcu. Ukrajinske snage pokušavaju da se učvrste u oblasti Paraskovijevke, koja je zapadno od Novomihajlovke i bliže magistralnom putu Marinka-Ugledar.

Tajms: Zelenski je nekompetentan, smenio generala Zalužnog

Smena Valerija Zalužnog s mesta glavnokomandujućeg ukrajinske vojske znak je nekompetentnosti ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, piše "Tajms" pozivajući se na ukrajinske vojnike.

U članku se navodi da mnogi pripadnici Oružanih snaga Ukrajine smatraju da je postavljanje Aleksandra Sirskog na to mesto politička odluka. Sirskog optužuju da je žrtvovao deo najboljih ukrajinskih jedinica kako bi što duže zadržao Artjomovsk.

Za Zelenskog smatraju da nema širinu i da u svoj tim uključuje nesposobne ljude.

MO Ukrajine: Regrutni centar u Lavovu

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će treće nedelje februara u Lavovu biti otvoren prvi regrutni centar za ukrajinsku vojsku i snage bezbednosti.

Radi se o pilot projektu koji ima za cilj da se na efikasniji način poveća broj vojnika.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je tražio od novog glavnokomandujućeg ukrajinske vojske Aleksandra Sirskog da nađe novi pristup kada je reč o mobilizaciji i rotaciji vojnika kako bi se angažovalo skoro milion ljudi koji nisu bili na frontu.

Šojgu pohvalio jedinice grupe "Zapad"

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je posetio je kontrolni punkt jedne od formacija grupe snaga "Zapad" i saslušao izveštaje o situaciji kao i planove za dalje delovanje, prenosi Ministarstvo odbrane Rusije nakon sastanka u štabu Ujedinjenih jedinica o situaciji u zoni specijalne vojne operacije.

Komandant grupe "Zapad", general-pukovnik Evgenij Nikiforov je ministru odbrane Rusije saopštio o visokoj efikasnosti interakcije jurišnih jedinica sa obaveštajno-udarnim sistemima koji su se koristili prilikom probijanja neprijateljske odbrane.

U ministarstvu su naveli da se Šojgu zahvalio komandantima jedinica na veštom vođenju vojske, kao i na uspešnim ofanzivama i efikasnosti u zoni specijalne vojne operacije.

 

Ministru su prikazali kako je obaveštajno-udarnim kompleksima efikasno uništen sistem „hajmars“ u naselju u hersonskom pravcu, skladišta municije na krasnolimanskom pravcu, kao i haubica M777 američke proizvodnje u naselju Časov Jar.
Šojgu je proverio i rad jedinica na ruskim granicama i poručio da se još povećaju obaveštajna i udarna sredstva.
Naložio aktivnije izviđanje u celoj dubini odbrane Oružanih snaga Ukrajine i proaktivno delovanje, kao i da pod posebnom kontrolom budu pitanja kontinuiranog i ritmičnog snabdevanja vojnih jedinica u specijalnoj vojnoj operaciji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Peskov: Dolazak Sirskog ne menja ništa!

- Ostavka Zalužnog i imenovanje Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine neće promeniti tok specijalne operacije - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Foto: Reuters

Aleksandar Sirski, novi glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine

 

Ukrajina je dronovima napala rafineriju nafte Ilski na ruskoj Krasnodarskoj teritoriji.

 

 

Rusija tvrdi da je tokom noći odbila napad 19 dronova.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, dronovio su oboreni nad teritorijama Kurska (2 bespilotne letelice), Brjanska (5) i Orela (4), iznad teritorije Krasnodarske teritorije (2) i Crnog mora (6).

Uzbuna u Orlovskoj oblasti, radi PVO

Guverner Orlovske oblasti Andrej Kličkov javio je na svom Telegram kanalu da su ruski sistemi protivvazdušne odbrane zaustavili pokušaj napada ukrajinskih dronova na objekte gorivno-energetskog kompleksa u regionu. Prema njegovim rečima, niko nije povređen.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!
Politika

Žiofre jasan: Srbija će biti deo politike proširenja EU!

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je danas da će proces proširenja EU biti u fokusu novoformirane Evropske komisije nakon junskih izbora za evropski parlament, kao i da se u obzir politike proširenja uzimaju Ukrajina, Gruzija i Moldavija kao novi kandidati, ali i balkanske zemlje, među kojima je i Srbija.

09.05.2024

11:07

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija