• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mediji

10.02.2024

23:08

U Harkovu proglašen dan žalosti! Zelenski popunio tim Sirskog

Tanjug/AP

Vesti

U Harkovu proglašen dan žalosti! Zelenski popunio tim Sirskog

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 717. dan.

U Harkovu će 11. februar biti proglašen danom žalosti

U Harkovu će nedelja, 11. februar, biti proglašena danom žalosti zbog poginulih u ruskom granatiranju tog grada, izjavio je danas gradonačelnik Harkova Ihor Terehov.

- Grad Harkov je granatiran noću, a kao posledica toga zapaljene su privatne kuće. Izgorelo je ukupno 15 stambenih zgrada. Nažalost, poginulo je sedam ljudi, među kojima troje dece. A sutra će biti dan žalost u Harkovu. Mi ćemo to objaviti - rekao je Terehov, prenosi Ukrinform.

Zelenski popunio tim Sirskog, imenovao pet novih komandanata

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da je imenovao pet visokih vojnih zvaničnika, čime je popunjen tim general-pukovnika Oleksandra Sirskog, novog glavnokomandujećeg ukrajinske vojske.

Zelenski je rekao da je proveo dan na sastanku sa vojnim liderima i vladom, i rekao da smatra da "komandanti koji su se borili u ratu treba da preuzmu nove dužnosti", navodi Rojters.

Nova imena u vrhu ukrajinske vojske su Vadim Suharevski, Andrij Lebedenko, Volodimir Horbatjuk, Oleksij Ševčenko i Mihailo Drapatji.

- Nastavićemo sa obnavljanjem tima - rekao je Zelenski.

Sirski, koji je bio komandant kopnenih snaga, promovisan je u četvrtak na mesto glavnokomandujućeg, umesto Valerija Zalužnog.

Zelenski je u petak imenovao general-majora Anatolija Barhileviča za novog načelnika Generalštaba, nakon smene Serhija Šaptale.

KIJEV: Ruske snage napale Harkov i Odesku oblast

Ruske snage napale su tokom noći grad Harkov i Odesku oblast, saopštio je Kijev.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razrešio je dužnosti načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu i na njegovo mesto imenovao general-majora Anatolija Barhileviča.

Novi vrhovni komandant ukrajinske vojske Oleksandar Sirski poručio je da uspeh Kijeva u ratu zavisi od inovacija. Norveško ministarstvo odbrane sprema još PVO sistema NASAMS Ukrajini

Troje povređeno u Belgorodskoj oblasti

Tri osobe su povređene tokom ukrajinskog granatiranja farme u Grajvoronskom okrugu Belgorodske oblasti, javio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegram kanalu .

- Publika sela Ponuri u gradskom okrugu Grajvoronski našla se pod vatrom ukrajinskih oružanih snaga. Usled dolaska granate, tri su povređena radnika - napisao je on.

Najmanje sedam mrtvih u ruskom napadu na Harkov

U požaru koji je izbio usled noćašnjeg ruskog napada na Harkov poginulo je najmanje sedam osoba, od kojih su troje deca, saopštile su ukrajinske vlasti.

Drama u Crnom moru! Oglasilo se rusko ministarstvo odbrane!

 

(VIDEO) Šok! Pukla najvažnija linija ukrajinske armije! Rusi probili ključnu tačku, kijevske snage doživele stravičan poraz!

 

Napad na Harkov, poginulo 7 osoba, među njima troje dece


U požaru koji je izbio usled noćašnjeg ruskog napada na Harkov poginulo je najmanje sedam osoba, od kojih su troje deca, saopštile su ukrajinske vlasti.
"Nažalost, broj poginulih u napadima na Harkov povećan je na sedam. Među njima je troje dece starosti sedam godina, četiri godine i šest meseci", napisao je na Telegramu načelnik Harkovske oblasti Oleh Sinehubov.
Ukrajinske vlasti prethodno su saopštile da su ruski dronovi tokom noći pogodili benzinsku pumpu, a da se, kao rezultat ovog udara, izlilo zapaljeno gorivo i da se požar proširio na 14 stambenih zgrada na površini od 3.700 kvadratnih metara, prenosi Unian. 
Trenutno se gase požari i utvrđuje se broj nastradalih, navode ukrajinski mediji.
Ukrajinsko vazduhoplovstvo jutros je saopštilo da su ruske snage na Ukrajinu lansirale 31 dron tipa "Šahed-136/131", od kojih su uništena 23 drona. 
Na meti su bile Harkovska i Odeska oblast, a u napadu na Odesku oblast povređene su četiri osobe, navodi Unian.
 

 

Blumberg: Zelenski rizikuje

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rizikuje da se nađe u poziciji osramoćenog lidera nakon što je njegova "odvratna borba" sa bivšim glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Zalužnim "razotkrila raskol u Ukrajini", piše Blumberg.

Inspekcija u Udmutriji

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju preduzeća odbrambene industrije u Udmutriji koje proizvodi udarne izviđačke dronove, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Uništena tri drona iznad Brjanske oblasti

Sistemi PVO su ujutru presreli i uništili tri ukrajinska drona iznad Brjanske oblasti - Ministarstvo odbrane Rusije


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija