• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Tanjug

21.02.2024

17:33

SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit! Samo su za glavu Osame bin Ladena nuđene veće pare!

Shutterstock

Vesti

SAD nude 15 miliona dolara za informaciju o sajber bandi Lokbit! Samo su za glavu Osame bin Ladena nuđene veće pare!

Podeli vest

Sjedinjene Države nude nagradu od 15 miliona dolara za informaciju koja bi dovela do identifikacije ili lokacije lidera Lokbita, ozloglašene sajber kriminalne grupe koja krade podatke žrtava sajber napada radi otkupa, saopštio je danas Stejt department.

Samo je za liderom Al Kaide Osamom bin Ladenom bila ponuđena veća nagrada za informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja ili likvidacije  i iznosila je 25 miliona dolara. Osama je na kraju likvidiran u Pakistanu uz direktan prenos za članove administracije tadašnjeg predsednika SAD Baraka Obame.

Podsetimo, SAD, Velika Britanija i Evropska unija objavili su ove nedelje da su poremetili tu grupu i jednoj od retkih međunarodnih akcija bezbednosnih službi.

Stejt department je dodao da nudi nagrade za "informaciju koja bi dovela do hapšenja i/ili osuđivanja svake osobe koja učestvuje u ucenama Lokbita, kao i za informaciju koja bi dovela do otkrivanja lokacije i ključnih lidera grupe za ucenjivanje Lokbit", istakli su iz Vašingtona.

Lokbit je otkriven 2020. kada je njihov zlonamerni softver pronađen na forumima o sajber kriminalu na ruskom jeziku, što je navelo neke bezbednosne analitičare da veruju da je banda bazirana u Rusiji, ali grupa nije izrazila podršku nijednoj vladi, navodeći da je ''potpuno apolitična i da je interesuje samo novac''.

Grupa Lokbit i njene podružnice hakovale su neke od najvećih svetskih organizacija poslednjih meseci.

Američki zvaničnici opisali su Lokbit kao najveću svetsku bandu koja se bavi digitalnim iznudama, navodeći da je ta grupa pogodila više od 1.700 organizacija u SAD u skoro svakoj industriji, od finansijskih usluga i hrane do škola, transporta i vladinih odeljenja.

Pored toga, Lokbit je hakovao podatke britanske Kraljevske pošte početkom prošle godine.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija