• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Jutarnji

25.02.2024

23:30

(VIDEO) Arapi prave grad budućnosti na Mediteranu! Stiže 150 milijardi dolara, ogovoren najveći posao u istoriji afričke države

Printscreen You Tube/elbayt real estate

Vesti

(VIDEO) Arapi prave grad budućnosti na Mediteranu! Stiže 150 milijardi dolara, ogovoren najveći posao u istoriji afričke države

Podeli vest

Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat dogovorili su se oko izgradnje novog grada na mediteranskoj obali te severnoafričke države.

Fond za bogatstvo Abu Dabija (ADQ) prema navodima Blumberga predvodiće konzorcijum koji planira da uloži 35 milijardi dolara u izgradnju grada koji će se nalazi 350 kilometara severozapadno od prestonice Kaira.

Egipatski premijer Mustafa Madbuli opisao je plan razvoja Ras El-Hekma kao najveći posao u istoriji njegove zemlje. ADQ je rekao da očekuje da će privući više od 150 milijardi dolara ulaganja za projekt.

Madbuli je rekao da će Egipat dobiti 24 milijarde dolara nove likvidnosti kao rezultat dogovora.

- UAE će takođe pretvoriti svojih 11 milijardi dolara depozita u egipatskoj centralnoj banci za finansiranje poduhvata - rekao je Madbuli.

Inostrane obveznice Egipta porasle su nakon informacije, a vladine dolarske novčanice, koje dospevaju 2051. godine, skočile su 4,5 centi po dolaru, što je rekordni skok.

Finansiranje je podsticaj naporima Kaira da se uhvati u koštac s najgorom valutnom krizom u poslednjih nekoliko decenija i moglo bi da mu pomogne u sprovođenju dugo očekivane devalvacije valute koja bi bila četvrta u Egiptu od početka 2022. godine. MMF je mesecima pozivao na taj korak, međutim, vlasti su verovatno čekale znatan priliv strane valute.

Egipat bi trebalo da dobije 35 odsto od profita od projekta Ras El-Hekma dok su Emirati u sklopu projekta pristali i na zajedničko ulaganje u međunarodnu vazdušnu luku na tom području.

Projekat podrazumeva i izgradnju finansijske četvrti za privlačenje međunarodnih kompanija, škola, bolnica, univerziteta, marine za jahte i kruzere...

- Egipat očekuje da će privući osam miliona dodatnih turista nakon izgradnje grada. Dogovor predstavlja početak ispravljanja kursa egipatske privrede - rekao je Madbuli i nazvao dogovor "porukom poverenja" iz UAE.

Egipat bi mogao da dobije više sredstava. Takođe se približava sporazumu s MMF-om o dogovoru koji bi mogao da dovede druge partnere i poveća njegov trenutni paket pomoći od tri milijarde dolara na više od 10 milijardi. MMF je inače odložio dve revizije postojećeg programa Egipta dok je čekao da zemlja ispuni obećanja koja su uključivala donošenje istinski fleksibilnog kursa.

Pakt će produbiti veze između Egipta i UAE. Energetski bogata zalivska zemlja ključna je podrška predsedniku Abdel-Fatahu El-Sisiju.

- Veličina ulaganja daleko je veća od onoga što smo očekivali - rekao je ekonomista Faruk Sosa iz Goldman Sachs Group Inc.

Poslednji talas finansiranja UAE počeo je 2022. godine sa depozitom od 5 milijardi dolara u egipatskoj centralnoj banci, a ADQ je platio oko 2 milijarde dolara u poslovima koji su uključivali kupovinu oko 18 odsto najvećeg zajmodavca te afričke države.

Prošle godine ADQ je potrošio 800 miliona dolara na manjinske udele u državnim naftnim i hemijskim kompanijama. Kompanija iz UAE kupila je 30 odsto udela u najvećoj egipatskoj duvanskoj kompaniji za 625 miliona dolara dok su Egipat i zalivska zemlja u septembru potpisali sporazum o zameni lokalne valute vredan oko 1,4 milijarde dolara.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija