• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rojters

26.02.2024

15:54

(FOTO) Goreo Brisel, sada i Madrid?! Proboj paora: Žele da danju radimo u polju, a noću sređujemo papire!

profimedia/EPA

Vesti

(FOTO) Goreo Brisel, sada i Madrid?! Proboj paora: Žele da danju radimo u polju, a noću sređujemo papire!

Podeli vest

Poljoprivrednici su danas palili gume u Briselu tokom protesta na kojem su od od vlasti Evropske unije tražili da reše probleme vezane za niske cene hrane u supermarketima i sporazume o slobodnoj trgovini. Sada slične scene gledamo i u Madridu!

Rojters navodi da su demonstracije održane na dan kada su se milinistri poljoprivrede iz zemalja EU okupili u belgijskoj prestonici na sastanku posvećenom krizi u tom sektoru.

Navodi se da je interventna policija upotrebila vodeni top protiv demonstranata koji su bacali flaše i jaja, dok je oko 900 traktora blokiralo saobraćaj u delovima Brisela, u neposrednoj blizini kordonima zaštićenog područja na kojem su ministri držali sastanak.

Britanska agencija podseća da poljoprivrednici već nedeljama održavaju proteste u Evropi na kojima od političara traže da deluju i otklone niz pritisaka koje trpi njihov sektor.

Ti pritisci se protežu od niskih cena u supermarketima preko uvoza po niskim cenama koji ugrožava lokalne proizvođače do rigoroznih EU pravila vezanih za zaštitu životne sredine.

Navodi se da je, pored Brisela, protest održan i u Madridu gde su poljoprivrednici pristigli iz raznih delova Španije duvali u pištaljke i pravili buku zvonima za krave i lupajući u bubnjeve.

Foto: profimedia/EPA

Protest u Madridu

Oni su doterali traktore ispred Ministarstva poljoprivrede u Madridu i zatražili od EU da smanji birokratiju i uvede neke izmene u Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (Common Agriculture Policy - CAP).

- Nemoguće je držati se ovih pravila, oni žele da mi radimo u polju tokom dana, a da noću sređujemo papire, muka nam je od birokratije - kazao je Roberto Rodrigez, koji u pokrajini Avila gaji žitarice i cveklu.

 

Huan Pedro Laguna, njegov kolega iz okoline Madrida, rekao je da "novi CAP uništava naše živote".

- Želimo da proizvodimo onako kako smo oduvek to činili, ali oni ne žele da mi proizvodimo - poručio je Laguna, koji gaji masline, žitarice i povrće.

Rojters navodi da su se ministri poljoprivrede zemalja članica EU okupili u Briselu kako bi razgovarali o novom setu predloga koje je Unija pripremila za smanjivanje pritiska kojem su izloženi poljoprivrednici, uključujući smanjenje poseta inspektora farmama i mogućnost izuzeća malih farmi iz nekih od standarda koji se tiču zaštite životne sredine.

Džem Ezdemir, nemački ministar poljoprivrede, kazao je da EU mora da osigura da poljoprivrednici mogu da dobro zarade ukoliko se opredele za poštovanje biodiverziteta i "zelenih" mera.

On je postojeću poljoprivrednu politiku EU nazvao "birokratskim čudovištem".

- Prosečan poljoprivrednik provodi četvrtinu svog vremena u kancelariji - rekao je Ezdemir.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija