• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.02.2024

15:09

Hitno! Pridnjestrovlje traži pomoć od Putina! Rezolucija usvojena, svet čeka odgovor Moskve!

Shutterstock/Google maps

Vesti

Hitno! Pridnjestrovlje traži pomoć od Putina! Rezolucija usvojena, svet čeka odgovor Moskve!

Podeli vest

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika traži od Rusije da joj pruži pomoć u uslovima ekonomske blokade Moldavije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Kongres poslanika svih nivoa republike.

„Kritična situacija zahteva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se sprečila eskalacija tenzija i sprečilo da situacija preraste u krizu“, navodi se u dokumentu.

Učesnici kongresa podržali su odluku da se apeluje na Savet Federacije i Državnu dumu Rusije sa zahtevom da preduzmu mere za zaštitu Pridnjestrovlja od pritiska Moldavije i uzimajući u obzir činjenicu da u toj zemlji živi više od 220 hiljada građana Rusije.

Tiraspolj je podsetio na jedinstveno pozitivno mirovno iskustvo u regionu i status Moskve kao garanta i posrednika u pregovaračkom procesu.

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa neviđenim ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i pretnjama. Ističe se da je Moldavija „intenzivirala primenu blokada i restriktivnih mera u cilju podrivanja ekonomskog potencijala, uništavanja temelja nezavisnosti i državnosti i nametanja tuđih vrednosti“.

Foto: Reuters/AP/Printskrin/Fotoilustracija

 

Pridnjestrovlje će se boriti za prava i interese građana i neće odustati od njihove zaštite, jer je samo suverenitet sastavni uslov za zaštitu identiteta, prava i sloboda sadržanih u međunarodnom pravu i Povelji UN.

Takođe, pridnjestrovski poslanici nameravaju da se obrate generalnom sekretaru UN sa zahtevom da se uzmu u obzir neotuđiva prava pridnjestrovskog naroda, apel učesnicima međunarodnog pregovaračkog procesa u formatu „5+2“, kao i OEBS-u sa pozivom da utiče na rukovodstvo u Kišinjevu.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji. Godine 1992, nakon neuspelog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Godine 2006. u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vreme nije stigla nikakva odluka.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija