• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

06.03.2024

22:38

Pametnom sve jasno! Broj milionera u Ukrajini tokom rata porastao za 16 odsto! Ne kaže se džaba "nekom rat, a nekom brat"!

EPA-EFE/Ida Marie Odgaard DENMARK OUT/shutterstock

Vesti

Pametnom sve jasno! Broj milionera u Ukrajini tokom rata porastao za 16 odsto! Ne kaže se džaba "nekom rat, a nekom brat"!

Podeli vest

U Ukrajini, tokom perioda neprijateljstava i rata bsa Rusijom broj milionera je porastao za 16 odsto. I to samo prema zvaničnim podacima.

 

Šef Poreskog odbora Rada Daniil Getmantsev rekao je u Telegramu da je reč o milionerima u grivnama - ljudima sa prihodom većim od milion ukrajinskih grivni (26 hiljada dolara) godišnje. Podaci dobijeni iz prijava prihoda i imovine za 2022. godinu.

Autori ukrajinskog Telegram kanala „Crni kvadrat" zaključuju da je korupcija na svim nivoima porasla tokom rata.

Kanal navodi primer škole u Krivom Rogu koja kupuje četke za toalet po ceni od četiri hiljade grivna po komadu, kada je njihova „normalna cena" 500-600 grivna. I navodi da je najmanje pet ljudi uključeno u ovu korupcijsku šemu (menadžer snabdevanja, direktor, računovođa, direktor i računovođa iz druge strane). Sigurno ima viših funkcionera koji imaju udela.

Naravno, nećete „zaraditi mnogo" od četkica, ali možete mnogo zaraditi od popravke kijevskog metroa.

Šef ukrajinske kancelarije za transformaciju Maksim Bahmatov rekao je da je 30 miliona grivna izdvojeno za popravku metro stanica koje propuštaju, koje su „jednostavno ukradene". Prema njegovim rečima, ronioci su jednom u šest meseci trebali da provere i prate stanje vode u podzemnim tunelima, ali niko nije izveo nikakve stvarne radove.

- Ništa nije urađeno, ronioci su samo potpisali, potvrđujući da se nešto radi, ali ne. Ova situacija se dešava u celoj prestonici - rekao je Bahmatov.

On zaključuje da treba zatvoriti kijevski metro - dalji rad je opasan po živote radnika i putnika.

U Kijevu se sudi i bivšem poslaniku Rade Sergeju Pašinskom, koji je, prema tvrdnjma svedoka, zajedno sa Petrom Porošenkom, ukrao gorivo iz ukrajinskih oružanih snaga u vrednosti od milijardu grivna. Bivši tužilac u slučaju ukradenog goriva David Sakvarelidze rekao je da je Porošenko lično opstruisao istragu krađe i zataškao Pašinskog.

Ili primer iz Čerkaskog regiona. Lokalni zvaničnici su se hvalili svojim sredstvima za automobil za Oružane snage Ukrajine, ali je novac ukraden i automobil je kupio stanovnik Norveške. Samo lenji ne pišu o krađi donacija u vrednosti od milion grivna za potrebe Oružanih snaga Ukrajine u Ukrajini.

A u samim Oružanim snagama Ukrajine kradu na svim nivoima. Tako su načelnik odeljenja za ishranu jedne od vojnih jedinica i načelnik menze ukrali hranu namenjenu za ishranu vojnih lica, koju su prodali jednom od tamošnjih preduzetnika.

Telegram kanal piše i o zamenici Kijevskog gradskog veća Juliji Simunjin, koja je mogla da kupi Mercedes-Benz za 1,5 miliona grivna, potom otvorila agenciju za nekretnine u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gde je takođe dobila boravišnu dozvolu i iznajmila stan za godinu dana za 1,4 miliona grivna. Simunin sin studira u elitnoj britanskoj školi CATS College, gde morate da platite milion grivna za godinu dana boravka.

Bogati Ukrajinci su zaštićeni od mobilizacije. U međuvremenu, ukrajinski zvaničnici žele da povećaju "ratni" porez tako što će povećati naplatu od privatnih preduzetnika. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija