• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.03.2024

13:40

Drama! Rusiju hitno okružuju moćnim oružjem! Potez NATO najavljuje haos: Čekaju da Putin udari...

AP/Reuters/printskrin

Vesti

Drama! Rusiju hitno okružuju moćnim oružjem! Potez NATO najavljuje haos: Čekaju da Putin udari...

Podeli vest

NATO će rasporediti sisteme PVO "patriot" američke proizvodnje u Litvaniji tokom 2024. godine, izjavio je ministar odbrane ove baltičke države, koja deli granicu sa ruskom eksklavom Kaljiningradom i saveznikom Moskve – Belorusijom.

- Ove godine, sistemi PVO u rotaciji će konačno postati operativni, bar delimično - rekao je ministar Arvidas Anusauskas tokom konferencije za medije u Viljnusu.

- Naš cilj je da imamo sličnu rotaciju (PVO sistema) kao što je slučaj u misiji nadgledanja vazdušnog prostora - dodao je on govoreći od redovnim patrolnim letovima NATO aviona u vazdušnom prostoru Litvanije, Letonije i Estonije.

- Ovakav princip ne podrazumeva jednokratnu pomoć u trajanju od nekoliko meseci, već bi doveo do pokrivanja svih kalendarskih meseci i značajnog jačanja naših sposobnosti u domenu PVO - smatra Anusauskas.

Podsećanja radi, tokom prošle godine, SAD i njihovi saveznici u Evropi, isporučili su nekoliko baterija sistema "patriot" Ukrajini, a do sada je ruska vojska uspela da uništili nekoliko lansirnih i drugih vozila američkog sistema.

Takođe, NATO je tokom proteklih par godina rasporedio dodatne snage u baltičkim i državama Istočne Evrope, kao odgovor na rusku Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Tako je i generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg u februaru upozorio da se NATO "mora pripremiti za sukob koji može trajati decenijama".

Sa druge strane, Rusija je konstantno širenje NATO na istok i saradnju ovog saveza sa Kijevom označila kao jedan od najvažniji uzroka za pokretanje SVO, a zvaničnici iz Moskve su više puta ponovili da snage Alijanse u blizini ruskih granica predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost RF i mogu dovesti do eskalacije konflikta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija