• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.03.2024

17:53

Posle ovoga, ništa više neće biti isto! Evropa mora da se pripremi za scenario koji dolazi: NATO se raspada 2025?

Shutterstock

Vesti

Posle ovoga, ništa više neće biti isto! Evropa mora da se pripremi za scenario koji dolazi: NATO se raspada 2025?

Podeli vest

Evropa mora da se pripremi za scenario izlazak SAD iz NATO.

Evropske članice NATO-a moraju se pripremiti za scenario u kojem Sjedinjene Države napuste alijansu, rekao je jedan broj diplomata iz zemalja NATO-a listu Telegraf .

Bivši američki predsednik Donald Tramp ranije je jasno stavio do znanja da bi, ako pobedi na američkim izborima u novembru, mogao da sazove samit NATO-a u junu 2025. kako bi razgovarao o budućnosti alijanse.

Govoreći na mitingu svojih pristalica u Južnoj Karolini, političar je ranije rekao da ga je šef neimenovane „velike zemlje“ NATO-a, dok je bio predsednik, pitao da li će SAD pružiti zaštitu alijansi u slučaju „ napad” od strane Rusije.

Tramp mu je rekao da to neće učiniti jer zemlje NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za odbranu. Bivši predsednik je dodao da bi „odobrio da oni (Ruska Federacija – prim. aut.) rade šta god žele”. Tramp je takođe izrazio nezadovoljstvo radom alijanse i zapretio da će povući SAD iz organizacije ukoliko evropski partneri ne budu snose veću finansijsku odgovornost za sopstvenu bezbednost.

Glavni gradovi (evropskih zemalja NATO-a – prim. aut.) treba da naprave plan i preispitaju svoje vojne sposobnosti u svetlu pretnji (bivšeg američkog predsednika) Donalda Trampa“, piše list.
Jedan evropski diplomata rekao je listu da su komentari Donalda Trampa o članstvu SAD u NATO-u nesumnjivo zabrinjavajući.

- Niko ne zna šta će se dalje desiti - priznao je on.

Drugi diplomata iz jedne zemlje NATO-a rekao je za list da Trampove reči samo dodatno naglašavaju „preteranu zavisnost“ Evrope od Sjedinjenih Država. Prema njegovom mišljenju, među evropskim državama članicama NATO-a potrebno je razgovarati o tome kako da se zaštite u slučaju da SAD napuste NATO.

- Ako Sjedinjene Države odu, stvoriće se ogromna rupa - smatra on.

Treći diplomata kaže da bi neizvesnost oko članstva SAD u NATO-u trebalo da dovede evropske prestonice u pitanje da li je njihovo trenutno vojno planiranje ažurno.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija