• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.03.2024

18:34

Od Normandije nije izvedena ovakva operacija! SAD spremaju specijalnu akciju na Bliskom istoku

AP/Photo

Vesti

Od Normandije nije izvedena ovakva operacija! SAD spremaju specijalnu akciju na Bliskom istoku

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države dopremaju vazdušnim putem hranu stanovnicima Gaze, a kako javlja "BBC", plan je da organizuje i sprovede akcija "Operacija plava plaža".

Radi se o veštačkom pristaništu preko kojeg će hrana stizati i morskim putem, a poslednji put je slična akcija izvedena još 1944. godine u Drugom svetskom ratu i to u Normandiji.

U ovoj složenoj operaciji učestvovaće više od 1.000 američkih vojnika. Pentagon je naglasio da "američka čizma neće biti na tlu Gaze" i osiguranje za to će biti privatna kompanija "Fogbow" koja će omogućiti Sjedinjenim Državama sprovođenje ovog plana.

Stanovništvo Gazi bi, navodno, uskoro moglo da ostane bez hrane, a o tom potencijalnom problemu je nedavno govorio i šef diplomatije Evropske unije, Žozef Borelj. Opisao je situaciju u Pojasu Gaze kao "Rat izgladnjivanja".

Ukoliko Sjedinjene Američke Države sprovedu akciju u delo, bilo bi namireno oko 2,3 miliona stanovnika. Kako piše "BBC", izgradnja pristaništa biće ogroman logistički poduhvat - dok će morati da bude dugačak 548 metara, imaće dve trake i biće spojen sa kopnom. Brodovi bi ostavljali hranu na pristaništu, a nakon iskrcavanja tereta, on bi se prebacio na manje brodiće i išao bi do doka.

Odatle bi se hrana transportovala kopnenim putem po Gazi. Operacijom rukovode Sem Mandi i Mik Mulroj. Mandi je veteran američkih marinaca, dok je Mulroj bivši agent CIA.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija