• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.03.2024

18:41

Ili Rusiji ili Zapad! Slovačka pred velikim testom 23. marta

Reuters

Vesti

Ili Rusiji ili Zapad! Slovačka pred velikim testom 23. marta

Podeli vest

Od povratka na vlast nakon pobede na izborima prošle jeseni, Robert Fico je pomerio spoljnu politiku u pravcu koji je naklonjeniji Rusiji

Slovačka je u opasnosti da se još više udalji od Zapada, upozorili su vladini kritičari.

Prema pisanju "Politika", postoji izveštaj u kome se navodi da je predsednički kandidat Peter Pelegrini saglasan sa populističkim stavovima premijera zemlje Roberta Fica, te da je ranije tražio da mu se uputi poziv u Rusiju kako bi ojačao svoju poziciju kod kuće. Pelegrini je, naime, od Mađarske zahtevao da mu pomogne u organizovanju posete Moskvi 2020, kada je obavljao premijersku funkciju – kako bi povećao popularnost.

Slovaci će glasati na predsedničkim izborima 23. marta, koje mnogi vide kao test za demokratiju i budućnost zemlje u Evropi.

Od povratka na vlast nakon pobede na izborima prošle jeseni, Fico je pomerio spoljnu politiku u pravcu koji je prijateljski naklonjeniji Rusiji, ciljajući na nezavisne institucije države, uključujući Specijalno tužilaštvo i javno radiodifuzno preduzeće.

- S obzirom na pokušaj da se što više moći koncentriše unutar izvršne vlasti, borba za predsedničko mesto je postala sve važnija. Predsedništvo je jedna od poslednjih preostalih poluga moći koja može da bude korektor izvršne vlasti - rekao je Tomaš Valašek, član parlamenta iz opozicione stranke "Progresivna Slovačka". 

Dok se na predsedničkim izborima kandiduje više zvaničnika, očekuje se da će dvojica proći u drugi krug u aprilu: Peter Pelegrini i Ivan Korčok.

Pelegrini, bivši premijer, a sada predsednik parlamenta, nekada je bio član Ficove stranke "Smer", a sada vodi stranku "Hlas" koja je u koaliciji sa premijerovom partijom. Korčok je prozapadni bivši diplomata i nekadašnji ministar spoljnih poslova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija