• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.03.2024

19:26

"Hitno obustaviti vatru, Rusiju je nemoguće dobiti"! Zapade, čuješ li? Glas razuma apeluje na saveznike

Pexels, Shutterstock, Reuters, EPA Images

Vesti

"Hitno obustaviti vatru, Rusiju je nemoguće dobiti"! Zapade, čuješ li? Glas razuma apeluje na saveznike

Podeli vest

Premijer Slovačke Robert Fico izjavio je da žali zbog toga što na samitu Evropske unije, planiranom za 21. i 22. mart, niko neće govoriti o miru u Ukrajini, nego će svi govoriti samo o ratu.

- Sutra imamo pregovore u Briselu, a o Ukrajini ćemo, naravno, razgovarati nekoliko sati. Tamo nijednom neće biti izgovorena reč 'mir', već samo 'rat', 'oružje', 'patrone'. Gde ćemo biti za tri godine? Tamo gde smo i sada - rekao je Fico poslanicima slovačkog parlamenta uoči samita.

On je naglasio da se Slovačka zalaže za što skorije uspostavljanje primirja u Ukrajini.

Foto: AP/Photo

Robert Fico

- Naše pitanje je jednostavno: nije li bolje 10 godina pregovarati, čak i uz rizik da pregovori u nekom trenutku budu zaustavljeni, a ratna dejstva nastavljena, nego da se dopušta ljudima da i dalje ubijaju jedni druge? Pitate me za plan o miru: pod hitno obustaviti vatru, početi pregovore i dogovoriti se o nečemu što će odgovarati svima. Šta je danas potrebno Ukrajini? Potrebne su joj garancije bezbednosti? Šta kažu Rusi? Potrebne su im garancije bezbednosti? Verujete li u to da će Rusija otići iz Donbasa i Luganska? To je naivno. To je nemoguće. Oprostite, ali to je politička realnost. Mislite li da će Rusija otići s Krima? To je prosto nemoguće - dodao je Fico.

Prema njegovim rečima, na bojnom polju nije moguće poraziti Rusiju.

- U običnom ratu, koji se sada vodi u Ukrajini, nikada nećete uspeti da pobedite nuklearnu državu. Nikada. Tačka - zaključio je Fico.

On je, takođe, rekao da se nikada neće složiti sa članstvom Ukrajine u NATO-u.

- Nikada. Neophodno je da Ukrajina bude neutralna, kao tampon zona između zemalja NATO-a i Rusije. Tada će to biti bezbedno - naveo je Fico.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija