• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.03.2024

05:32

Gori Evropa! Sveopšti haos zbog udara na Rusiju! Velike kompanije donele dramatičnu odluku: Napuštamo EU!

AP/Pixabay/Fotomontaža

Vesti

Gori Evropa! Sveopšti haos zbog udara na Rusiju! Velike kompanije donele dramatičnu odluku: Napuštamo EU!

Podeli vest

Evropski trgovci smatraju da je zakon o sankcijama EU u vezi sa ruskim dijamantima apsurdan i izaziva haos na tržištu nakita, navodi se u članku u britanskom listu The Times .

Kako podseća publikacija, nakon što su ograničenja stupila na snagu, Evropska komisija je naredila da se svi dijamanti koji ulaze u zemlje bloka šalju u Antverpen – najveći svetski centar za trgovinu dijamantima – na proveru mogućeg ruskog porekla.

Trgovci su za Tajms rekli da je odluka rezultirala dugim kašnjenjima, dodatnim troškovima i nezadovoljnim kupcima, pri čemu su zvaničnici zahtevali desetine dokumenata kako bi dokazali poreklo svake pošiljke.

Prema rečima jednog od trgovaca, ako je ranije za završetak porudžbine bilo potrebno dva dana, sada zbog birokratije ovaj proces traje i do dve nedelje.

- Deset kompanija mi je već reklo da planiraju da se presele u Dubai ili Indiju zbog ovih novih pravila - rekao je za novine finansijski konsultant antverpenske dijamantske industrije.

Istovremeno, kako primećuje The Times, Velika Britanija i SAD su napustile ovu šemu, dozvoljavajući proizvođačima dijamanata da nezavisno sertifikuju zemlju porekla.

- Ako biste me pitali šta mislim o Bregzitu, rekao bih da je to najveća greška koju je Velika Britanija ikada napravila. Sada mislim: Bože, tako mi je drago što smo izašli odatle - citira list Alana Koena, predsednika Londonske berze dijamanata.

Prošle nedelje je Međunarodni centar za dijamante u Antverpenu (AVDC) poslao pismo učesnicima na tržištu u kojem se navodi da su sankcije G7 protiv ruskih dijamanata dovele do prekida isporuke zbog novih zahteva za deklaraciju i carinjenje dragog kamenja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija