• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Pečat

27.03.2024

14:20

Nikad kritičnije! Rat iz Ukrajine dolazi na Balkan?! Zelenski i SAD će zapaliti sve, tvrdi bivši oficir Kontraobaveštajne službe!

Shutterstock, Reuters

Vesti

Nikad kritičnije! Rat iz Ukrajine dolazi na Balkan?! Zelenski i SAD će zapaliti sve, tvrdi bivši oficir Kontraobaveštajne službe!

Podeli vest

Zapad priprema novu antirusku platformu na Balkanu zbog neuspešne vojne kampanje u Ukrajini, piše Ljuban Karan, bivši oficir Kontraobaveštajne službe (KOS), u autorskom članku u listu Pečat.

- Već ima dovoljno znakova da nemoć Zapada u ukrajinskom sukobu povećava šanse za novi rat na Balkanu. Ozbiljne pripreme su u toku. Propaganda prenosi da Srbija i Srbi predstavljaju ozbiljnu pretnju i da su potencijalni agresori. Vojno prisustvo se širi na Kosovu i Metohiji i u Bosni i Hercegovini - reči su bivšeg oficira KOS-a koje prenosi portal ruskog ministarstva odbrane RusVesna.

Karan, navodi portal RusVesna, u svom autorskom tekstu ističe da Severnoatlantska alijansa želi da stvori “potpuno kontrolisanu platformu za antiruske akcije, pošto to nije bilo moguće u Ukrajini”.

Prema Karanu, dovoljno je podsetiti se na izjave predsednika SAD Džoa Bajdena i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da bi se shvatila ozbiljnost situacije u regionu.

Šef Bele kuće je prethodno postavio pitanje: “Ako okrenemo leđa Ukrajini, šta će biti sa Balkanom?”, a Stoltenberg je izjavio da bi posle događaja u Ukrajini mogao da počne oružani sukob na Balkanu.

- Sve ostale izjave američkih i evropskih lidera vrte se oko jedne ideje: moramo u potpunosti da preuzmemo region pod političku i vojnu kontrolu što je pre moguće. U suštini, to znači udar svim sredstvima protiv Srbije i Republike Srpske! - sugerisao je Karan.

- Prvi koji prizivaju novi rat na Balkanu i uveliko na tome rade su Aljbin Kurti i prištinsko rukovodstvo. Po nivou drskosti, latentnom i planskom nasilju, kako „paradržavnom“, tako i klasičnom zločinačkom i kriminalnom, reklo bi se da Kurti ima odrešene ruke i da sve to radi po svojoj volji. Naravno da je to samo privid i da je on marioneta velikih zapadnih sila koje ga koriste za svoje interese - objašnjava Karan.

- U pitanju su SAD, Nemačka i Velika Britanija, oni koji su najpre stvorili zločinačku OVK a zatim i lažnu državu Kosovo. Moglo bi se reći da trenutno i oni imaju problema da obuzdaju Kurtija, kome se zbog globalnih trendova veoma žuri ne samo da ostvari priznanje „države Kosovo“ nego i projekat „Velike Albanije“ na kojem radi zajedno sa drugim albanskim uticajnim ličnostima, pristalicama Prizrenske lige - piše Karan u svom autorskom članku pod naslovom “Balkanska alternativa Ukrajini”.

- Mi u Srbiji uglavnom smatramo da reke Sava i Dunav predstavljaju granice Balkana, dok zapadni moćnici granicom Balkana smatraju liniju Trst–Odesa. I dok mi mislimo da Balkan nema nikakve veze s ratom u Ukrajini, oni smatraju da je to direktno vezano i da je rat već prenesen na Balkan ako se Rumunija umeša u potencijalni sukob u Moldaviji u vezi s Pridnjestrovljem - piše Karan.

- Zato je i Volodimir Zelenski veoma zainteresovan za raspirivanje rata na Balkanu. On postaje svestan neminovnog vojnog poraza, pa nastoji da uveže ukrajinsku i potencijalnu balkansku u jedinstvenu antirusku platformu - objašnjava Karan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija