• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.03.2024

22:27

Španija iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze (VIDEO)

Reuters

Vesti

Španija iz aviona ispustila 26 tona hrane u Pojas Gaze (VIDEO)

Podeli vest

Španija je danas bacila 26 tona hrane iz aviona u opkoljeni pojas Gaze i zatražila od Izraela da otvori kopnenu granicu za pomoć.

- Jutros je bačeno 26 tona humanitarne pomoći koja se sastoji od preko 11.000 obroka - saopštilo je špansko Ministarstvo spoljnih poslova.

„Španija insistira na otvaranju graničnih prelaza“

Juče su dva aviona poletela iz vojne baze u španskom gradu Saragosi i bacila pakete na teritoriju koju je opkolila izraelska vojska.

- Španija insistira na otvaranju graničnih prelaza jer je to neophodna mera da se izbegne glad u Pojasu Gaze - rekao je Madrid.

Španija navodi da je ulazak pomoći drumskim putem efikasniji način rešavanja hitne humanitarne situacije, ali se zbog „teškoće u pristupu” savetuju svi načini dostave pomoći, uključujući i vazdušni, koje sprovode zemlje kao npr. Francuska, Nemačka i SAD.

Foto: Reuters

 

"Katastrofalna neizvesnost u pogledu hrane"

- Oko 1,1 milion ljudi u Gazi suočava se sa katastrofalnom nesigurnošću hrane. Trenutna (vazdušna) isporuka pomoći nije dovoljna da zaustavi glad i obezbedi osnovne potrepštine kao što su voda i higijenski materijali - navodi se u saopštenju.

Oko 32.000 Palestinaca, od kojih su 70 odsto žene i deca, ubijeno je u pojasu Gaze nakon eskalacije sukoba 7. oktobra, saopštila je Španija. Ranjeno je 74.188 palestinskih civila.

Španija je ovog meseca javno pružila podršku Agenciji Ujedinjenih nacija za palestinske izbeglice (UNRVA), kojoj je prošle godine uplatila 19,5 miliona evra od ukupno 50 miliona evra pomoći Palestincima. Najavila je i slanje dodatnih 23,5 miliona za obrazovanje dece.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija