• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.04.2024

13:10

Udarno! Šokantna poruka Stoltenberga Ukrajini! Neočekivan preokret zatresao svet: Izaberite vreme i uslove...

Shutterstock

Vesti

Udarno! Šokantna poruka Stoltenberga Ukrajini! Neočekivan preokret zatresao svet: Izaberite vreme i uslove...

Podeli vest

Ukrajina će na kraju možda morati da pristane na neku vrstu kompromisa sa Rusijom kako bi okončala sukob, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

U intervjuu za Bi-Bi-Si, šef NATO-a je ponovio da Zapad mora da nastavi da podržava Ukrajinu, dugoročno, "čak i ako verujemo i nadamo se da će se rat završiti u bliskoj budućnosti". On je dodao da zapadne zemlje treba da ulažu u odbrambene sposobnosti Kijeva kako bi bio otporniji u slučaju budućih neprijateljstava.

Istovremeno je signalizirao da je na Ukrajini da izabere kada i pod kojim uslovima će tražiti mir sa Rusijom.

- Na kraju dana, Ukrajina mora biti ta koja odlučuje na kakve kompromise su spremni - rekao je Stoltenberg, dodajući da je uloga Zapada da pomogne Kijevu da dođe do pregovaračke pozicije koja bi mogla da proizvede "prihvatljiv rezultat".

Stoltenberg je naglasio da ne gura Kijev na bilo kakve ustupke.

Ranije ove nedelje, šef NATO-a je pozvao članice alijanse da podrže Kijev na dugi rok i da se "manje oslanjaju na dobrovoljne priloge, a više na obaveze prema NATO-u". Mediji prenose da je Stoltenberg predložio petogodišnji paket vojne pomoći Ukrajini od 100 milijardi evra.

Tokom čitavog sukoba, Rusija je tvrdila da je otvorena za razgovore sa Ukrajinom. Međutim, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio je bilo kakve pregovore sa aktuelnim rukovodstvom u Moskvi nakon što su četiri bivše ukrajinske teritorije velikom većinom glasale za pridruživanje Rusiji u jesen 2022.

Ukrajinski lider je izložio svoju "formulu mira" koja je za Moskvu "odvojena od stvarnosti".

U intervjuu za "Politiko", šef kabineta Zelenskog Andrej Jermak izjavio je da će se Ukrajinci, iako su umorni od sukoba, žestoko protiviti svakom kompromisu sa Rusijom.

Međutim, prošlog meseca Zelenski je sugerisao da povratak ukrajinskim granicama iz 1991. više nije preduslov za pregovore sa Rusijom. Ipak, on je i dalje insistirao da Kijev mora da "povrati" teritoriju koju je izgubio od Moskve 2022. godine.

Moskva je poručila da Ukrajina mora da uzme u obzir činjenicu da su se njene granice drastično promenile od početka sukoba.

Za više sličnih vesti zapratite naš Telegram kanal!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!
Crvena zvezda

Hteo sam da izludim! Sa Zvezdom u Bariju osvojio Evropu, a onda maler! Više ih nikada nije video!

- Od tog finala sa Zvezdom i osvajanja Kupa šampiona nijedanput više nisam otišao u Bari, a voleo bih da prošetam do stadiona „Sveti Nikola“, pogledam neku utakmicu, zašto da ne, i evociram prelepe uspomene koje nosim iz tog italijanskog grada. Ukoliko mi se u skorije vreme ukaže prilika svakako ću to da uradim – priča za Informer Slobodan Marović, član legendarne generacije Crvene zvezde koja je 1991. godine protiv Olimpika iz Marselja pokorila Evropu i otkriva šta mu je sve u tim poslednjim trenucima finala prolazilo kroz glavu, šta mu se dogodilo na dočeku u Beogradu.

30.04.2024

14:00

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija