• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

09.04.2024

12:59

Šta se ovo sprema u Evropi?! Američki "odbrambeni štit" bi uskoro mogao da se zatvori, a onda...

EPA

Vesti

Šta se ovo sprema u Evropi?! Američki "odbrambeni štit" bi uskoro mogao da se zatvori, a onda...

Podeli vest

Američki "odbrambeni štit" nad Evropom uskoro bi mogao da se zatvori, tako da EU mora da se oslanja samo na sebe, čak i unutar NATO-a, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.


- Američki odbrambeni štit, koji je štitio Evropu tokom Hladnog rata, mogao bi uskoro da se 'zatvori' u zavisnosti od toga ko bi mogao da završi u Beloj kući. Zato Evropska unija mora da računa samo na sebe u oblasti odbrane. Važnost NATO-a ostaje, ali unutar Alijanse mora da se pojavi evropska komponenta - rekao je Borelj tokom obraćanja na Međunarodnom forumu u Briselu.

Prema njegovim rečima, SAD više nisu spremne da "štite sve NATO saveznike pod bilo kojim okolnostima". To, kako kaže, primorava EU da jača sopstvene odbrambene mogućnosti.

- NATO je u centru naše kolektivne bezbednosti, ali NATO takođe mora da prizna svet koji se menja i da se menja zajedno sa njim. Ranije se verovalo da će jačanje evropske strateške odgovornosti za sopstvenu bezbednost naneti štetu NATO-u i dovesti do razjedinjavanja sa SAD. Sada taj rizik više ne dolazi sa evropske strane, dolazi iz američke politike naglasio je on.

Prema rečima Borelja, EU neće moći da dobije sopstvenu vojsku u dogledno vreme, jer zemlje članice i dalje insistiraju na očuvanju nacionalnog suvereniteta po pitanju odbrane. On je podsetio da su mnogi evropski lideri upozoravali Evropsku komisiju na svoje neslaganje sa prenošenjem ovlašćenja u oblasti odbrane na evropske institucije.

Prema njegovim rečima, postoji ogroman potencijal za saradnju država članica u oblasti odbrane, ali i dalje ostaje zabrinutost i želja da se, pre svega, obezbedi sopstveni odbrambeni kompleks u svakoj pojedinačnoj državi.

Kao pozitivan primer naveo je stvaranje Evropskog fonda za mir, iz kojeg EU, između ostalog, plaća deo troškova za snabdevanje Ukrajinom naoružanjem, kao i obuku ukrajinske vojske.

Foto: EPA

Žozep Borelj najavljuje ozbiljne promene

 

Izgledi za izbijanje rata u Evropi

U isto vreme, šef evropske diplomatije ocenio je da mogućnost intenzivnog rata u Evropi više nije fantazija.

- U potpunosti smo u obavezi da uradimo sve što možemo da to izbegnemo. Potrebna su nam sredstva radi obuzdavanja neprijatelja - rekao je on.

Šef evropske diplomatije je dodao da je za postizanje jakih odbrambenih kapaciteta EU potreban "odbrambeni mehanizam" za finansiranje.

Sistemi "patriot"

Pored toga, diplomata je, govoreći o naoružanju, rekao da je pre nekoliko dana ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba "očajnički" tražio od njega sedam PVO sistema "patriot".

- Imamo moralnu obavezu da nastavimo da podržavamo Ukrajinu - dodao je Borelj. Kako kaže, zemlje EU bi mogle „operativno da obezbede takve sisteme“.

- Mi kažemo da ćemo pomoći u obnovi Ukrajine. Ali je bolje da sprečimo njeno uništenje - ocenio je on, ističući da je situacija na frontu "veoma složena".

Izbori za Evropski parlament

Borelj se osvrnuo i na predstojeći izbore za Evropski parlament, rekavši da će se zemlje Unije suočiti sa "destabilizujućom aktivnošću" Rusije, iako je zvanična Moskva u više navrata odbacivala takve optužbe.

- Rusija namerava da sprovodi takve aktivnosti protiv cele Evropske unije. To ne mora da podrazumeva bombardovanje. Tokom predstojećih izbora videćete koliko destabilizujuće aktivnosti prete našoj demokratiji - ocenio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

EU je zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KiM!
Politika

EU je zabrinuta zbog posledica zabrane dinara po Srbe na KiM!

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je u pisanom odgovoru Evropskom parlamentu da je EU zabrinuta zbog izostanka prethodnih konsultacija Prištine u vezi sa odlukom tzv centralne banke Kosova da zabrani dinar i zbog posledica koje ta odluka može da ima na svakodnevni život Srba na Kosovu i Metohiji.

04.04.2024

08:28

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija