• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.04.2024

19:50

"Svet na istorijskoj prekretnici"! Japanski premijer upozorio Zapad: Ukrajini preti kolaps bez pomoći Amerike

EPA

Vesti

"Svet na istorijskoj prekretnici"! Japanski premijer upozorio Zapad: Ukrajini preti kolaps bez pomoći Amerike

Podeli vest

Ukrajina rizikuje kolaps pod ruskim napadima bez podrške SAD, katastrofa koja bi mogla da ohrabri Kinu i izazove novu krizu u istočnoj Aziji, rekao je japanski premijer Fumio Kišida američkim poslanicima.

U prvom govoru japanskog premijera za devet godina pred Kongres SAD, Fumio Kišida je pozvao Amerikance da ne sumnjaju u njihovu „neophodnu“ ulogu u globalnim poslovima i rekao da Tokio preduzima istorijsko jačanje vojske.

Bajdenov zahtev za vojnu pomoć Ukrajini je zastajao nedeljama

Zahtev američkog predsednika Džoa Bajdena za pomoć Ukrajini od 60 milijardi dolara zaustavljen je nedeljama, pošto je predsednik Predstavničkog doma republikanaca Majk Džonson odbio da dozvoli glasanje o pitanju koje izaziva podele uoči predsedničkih izbora 5. novembra.

- Želim da se obratim onim Amerikancima koji se osećaju usamljeno i umorno od toga što su zemlja koja mora da održava međunarodni poredak - rekao je Kišida.

„Američko vođstvo je neophodno. Bez američke podrške, koliko dugo dok se ukrajinske nade ne sruše pod ruskim napadima. Bez američkog prisustva, koliko dugo dok se Indo-Pacifik ne suoči sa još težom realnošću?“

„Svet je na istorijskoj prekretnici“

Obraćanje na zajedničkim sastancima američkog Senata i Predstavničkog doma generalno je rezervisano za najbliže saveznike Amerike ili glavne svetske ličnosti, i obično se ne dešava više od dva puta godišnje. Poslednje obraćanje bilo je izraelskog predsednika Isaka Hercoga 2023.

Kišida je tek drugi japanski premijer koji je imao privilegiju da se obrati na zajedničkom sastanku nakon Šinza Abea 2015. godine.

Kišida je rekao da se svet nalazi na „istorijskoj prekretnici“, da postoji pretnja slobodi i demokratiji, da zemlje u razvoju imaju veću ekonomsku moć i da klimatske promene i brz napredak u veštačkoj inteligenciji remete živote ljudi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija