• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.04.2024

22:53

Bajdenovo poslednje upozorenje Iranu! Štitimo Izrael, nećete uspeti

EPA/Shutterstock

Vesti

Bajdenovo poslednje upozorenje Iranu! Štitimo Izrael, nećete uspeti

Podeli vest

Iran neće uspeti, SAD će podržati Izrael i pomoći mu da se odbrani, rekao je Bajden.

Američki predsednik Džo Bajden je, u obraćanju novinarima, javno upozorio Iran da ne uzvrati Izraelu.

- Nemojte to da radite - rekao je on kada su ga upitali o njegovoj poruci Teheranu usred strahovanja od predstojećeg udara Islamske Republike na glavnog saveznika Vašingtona na Bliskom istoku .

Istovremeno, vlasnik Bele kuće je potvrdio da su SAD posvećene zaštiti Izraela. Takođe je dodao da Iran „neće uspeti“.

Ranije u petak je portal Akios preneo, pozivajući se na tri američka izvora, da je Teheran preneo poruku Vašingtonu da će, ako se umeša u sukob između Izraela i Irana, američke snage u regionu biti napadnute. Istovremeno, iz poruke nije jasno da li će američka vojska biti napadnuta čak i ako pomaže Tel Avivu u presretanju projektila ili samo ako učestvuje u uzvratnim operacijama ID.

Kako je ranije danas izvestio CBS Nevs, Vašington očekuje da će se iranski napad na Izrael desiti 12. aprila. Izvori kažu da bi Teheran mogao da upotrebi više od 100 dronova i desetine projektila protiv vojnih ciljeva. U kontekstu moguće eskalacije, Sjedinjene Države na svaki mogući način uveravaju Izrael da će podržati svoje saveznike u suprotstavljanju bilo kakvim pretnjama koje dolaze od Irana i njegovih satelita.

Izraelsko vazduhoplovstvo napalo je 1. aprila uveče zgradu generalnog konzulata Irana u glavnom gradu Sirije  Damasku . Pod vatrom se, između ostalog, našla i rezidencija ambasadora Islamske Republike Hoseina Akbarija, ali on nije povređen. Prema saopštenju sirijskog ministarstva odbrane, zgrada konzulata je potpuno uništena u raketnom napadu.

Prema iranskom Korpusu Islamske revolucionarne garde (elitne jedinice Oružanih snaga), u napadu izraelskih vazduhoplovnih snaga ubijeno je sedam oficira IRGC-a, uključujući dva viša generalna savetnika: Mohameda Rezu Zahedija, komandanta Kuds snaga u Siriji i Libanu , kao i njegovog zamenik, brigadni general Mohamed Hadi Hadži Rahimi.

Teheran je naveo da zadržava pravo da odgovori na izraelski vazdušni napad na generalni konzulat u Damasku, kao i da tačno odredi kako da „kazni agresora“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15