• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

24.04.2024

23:32

Zelenski i Sirski u nevolji, nekoliko brigada OSU odbilo naredbu da krenu na Ruse! Raspad fronta kod Očeretina!

AP PHOTO

Vesti

Zelenski i Sirski u nevolji, nekoliko brigada OSU odbilo naredbu da krenu na Ruse! Raspad fronta kod Očeretina!

Podeli vest

Nekoliko brigada Oružanih snaga Ukrajine odbilo je da izvrši naređenje za odbranu sela Očeretino u DNR, rekao je britanski stručnjak Aleksandar Merkuris na svom blogu na Jutjubu, prenosi RIA Novosti.

- Brigada koja je dobila zadatak da brani Očeretino je pobegla i napustila svoje položaje pod masovnom ruskom artiljerijskom vatrom. Ukrajinska komanda je žurno premestila 47. brigadu, ali je ona to odbila. Situacija je nepopravljiva - primetio je on.

Prema rečima eksperta, komanda Oružanih snaga Ukrajine morala je tamo da pošalje još jednu jedinicu da pokuša da stabilizuje situaciju, ali su i naveli da je nemoguće zaštititi naselje. Istovremeno, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je obavešten da se uspesi ruske vojske u ovom pravcu ne mogu poreći.

- Ono što je zaista iznenađujuće je da dobijamo informacije o tome šta se tačno dogodilo u Očeretinu, šta je izazvalo ovu situaciju, a ovo je kolaps Ukrajine - zaključio je Merkuris.

Podsetimo, ruska vojska ušla je u selo Očeretino, dominantnu tačku i strateški jedan od najvažnijih položaja ukrajinskih snaga na donjeckom frontu.

Pripadnici ruskog 433. puka podigli su nacionalnu zastavu nad upravnom zgradom Očeretina. Trenutno ruske jedinice ne kontrolišu severnu i zapadnu periferiju sela, ali su uspostavljene čvrste linije snabdevanja i obezbeđivanja dostignutih položaja.

Osvajanje Očeretina omogućilo je ruskim snagama da odmah  napadnu više okolnih naselja uključujuću Novobahmutovku i Solovjov. Najnoviji izveštaji govore da su Rusi već ušli u Novobahmutovku i da su na periferiji Solovjeva.

Rusi sada kontrolišu tačku sa koje mogu da napreduju u tri različita pravca, ali ono što je možda i važnije jeste da su uz minimalne gubitke praktično uništili drugu liniju ukrajinske odbrane na ovom frontu.

Ovaj iznenadni prodor ruskih jedinica, na izvestan način je zbunio i ukrajinske i ruske vojne analitičare, jer se sve odigralo u toku jedne noći i jednog dana.

Očertino je zauzeto prilično brzo, a jedan od razloga bio je bekstvo sa položaja cele jedne ukrajinske jedinice.

Ukrajinska 115. brigada, koja je branila to naselje gotovo potpuno razbijena, a njeni ostaci su se razbežali.

Ukrajina je pokrenula istragu protiv brigade koja se bez naređenja povukla sa položaja kod Očeretina.

Pojedini vojni blogeri objavili su snimak ruske vojske iz centra sela i konstatovali da je Očeretina osvojeno i da protivničkih jedinica ima još samo na periferiji naselja.

Ukrajinski kanal „Dip stejt" navodi da ruske trupe kontrolišu oko polovinu sela dok je ostatak u takozvanoj sivoj zoni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!
Partizan

Jokanović brutalan! Zabrinut sam za Partizan, ali kada je vaš - vodite ga onda!

Bio sam srećan i zadovoljan dok sam bio u klubu sa generalnim sekretarom Gordanom Petrićem, sportskim direktorom Ivanom Tomićem, potpredsednikom Batom Mirkovićem. Mi smo ista generacija i smatrali smo Partizan našim, a onda su nam objasnili da nije naš nego njihov. Pa smo rekli – kad je vaš, vodite ga, a mi ćemo se baviti nekim drugim stvarima, kaže Slaviša Jokanović (55), proslavljeni fudbaler crno-belih.

04.05.2024

12:26

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija