• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Andrej Mlakar/tvfront.rs

25.04.2024

12:50

Ovako NATO sprema Ukrajinu za napad! U jednom danu izvedena akcija otkrivanja i zbunjivanja ruske PVO na Krimu!

Printskrin

Vesti

Ovako NATO sprema Ukrajinu za napad! U jednom danu izvedena akcija otkrivanja i zbunjivanja ruske PVO na Krimu!

Podeli vest

NATO pakt posle dužeg vremena po prvi put u jednom danu imao je sedam izviđačkih platformi na nebu iznad Crnog mora. Osim strateških tu je bilo i taktičkih izviđačkih bespilotnih letelica, zatim letelica za prađenje radio saobraćaja mornaičkih patrolnih aviona, ali i borbenih koji su bili pratnja.

Po ustaljenoj šemi najpre je iz baze Sigonela na Siciliji poletela strateška bespilotna izviđačka letelica RQ-4 Globalhawk i mornarički patrolni avion P-8 Poseidon, koji se takođe koristi za elektronsko izviđanje.

Ubrzo na nebu su se pojavila još dva mornarička izviđačka patrolna aviona P-8 Poseidon, koji su poleteli iz baze Mihail Kogalniceanu.

Iz Velike Britanije doleteo je izviđački RC-135W, ocenjuje portal tvfront.rs.

Takođe iz 71. vazduhoplovne baze Kampia Truzi poletele su dve izviđačke bespilotne letelice američke vojske MQ-9  Reaper koji su deo 31. ekspedicione operativne grupe koja je potčinjena 31. lovačkoj eskadrili iz vazduhoplovne baze Avijano u Italiji. Jedan od letelica letela je uz bugarske vode Crnog mora prema sredni, a druga je letela istočne obale Rusije zona oko Novorosijska i Kerčkog moreuza.

U toj zoni pojavio se i francuska letelica za rano radarsko otrkivanje E-3F Sentry u pratnji četiri višenamenska borbena aviona Rafale naoružani raketama dugog dometa „Meteor“

Iz Italije preko Jonskog mora, Albanije, Grčke i Bugarske stigao je italijanski izviđački avion G-550 Gulfstream.

Inače dan pre toga 23. aprila na prostoru rumunsko-moldavske granice kružila je strateška izviđačka letelica U-2S Dragon Lady.

Kao što se i pretpostavljalo, zadatak ovog izviđanja bio je pre svega praćenje delovanja PVO sistema iz sastava 31. divizije PVO koju čine raketni sistemi: S-400, S-300 PMU2, Pancir S-1, Tor M2 i Buk-M2 i M-3, koja je pod konstantnim udarom ukrajinske vojske.

Glavni zadatak operacije bilo je utvrđivanje, da li su jednice PVO ostale na postojećim vatrenim položajima, prešli na nove i u kom stpenu pripravnosti se nalaze raspoređene raketne baterije i dvizioni.

Foto: Foto: Printscreen, Shutterstock

 

 

Svi podaci poslati Ukrajincima

Prikupljene informacije kao što to biva u realnom vremenu su posredovane ukrajinskog strani koja je zatim iz tri pravca: Odeskog, Hersonsog i Zaproškog pravca poslali rakete ADM-160 MLAD. U pitanju su zapravo minijaturni mamci u obliku rakete koji se lansiraju iz aviona, a opremljeni su sistemima za elektronski rat. Ukrajinski jurišnici SU-24M i lovci MiG-29 preuređeni su kao nosači ovih mamaca za provociranje rada PVO.

MALD ADM-160 inače ima veliki domet od 950 km i zbog velike količine elektornske opreme može da imitira let eskadrile borbenih aviona kako bi provocirao protivničku PVO da reaguje, a onda bude i eliminisana.

Posebno je bila zanimljiva lokacija prema kojoj su lansirani bili mamci za provociranje PVO. Iz Odese mamci su poslati prema Sevastopolju, iz Hersona prema Stegučiju i iz pravca Zaporožja prema Kerču gde se nalazi najeksponiranija raketna baterija koja brani Kerčki ili Krimski most.

Ovi mamci su inače doleteli preko Melitoponja i Azovskog mora.

Kao što je to bilo 1. marta i 24. aprila 2024. ponovila se identična operacija suzbijanja ruske PVO.

Mnogi već sada navode da je ovo bila samo uvertira za operaciju da se taktikčkim balističkim raketama dometa 300 km kao simbol Rusije gađa Krimski ili Kerčki most koji se smatra najvrednim ciljem koji treba uništiti iako je Kijev zbog nekoliko pokušaja raketiranja dobio žestoki odgovor ruske strateške avijacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija