• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.05.2024

09:10

(VIDEO) Ratno stanje u SAD! Nesvakidašnje scene, Ameri ovo ne pamte! Organi reda žestoko uzvratili demonstrantima!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Ratno stanje u SAD! Nesvakidašnje scene, Ameri ovo ne pamte! Organi reda žestoko uzvratili demonstrantima!

Podeli vest

Policija je juče privela najmanje 25 propalestinskih demonstranata i rasčistila kamp na Univerzitetu u Virdžiniji (UVA), navodi se u saopštenju univerziteta, dok su američki univerzitetski kampusi bili na oprezu zbog mogućih novih nemira tokom proslava mature.

Napetosti su eskalirale na kampusu Univerziteta u Virdžiniji u Šarlotsvilu, gde su protesti uglavnom bili mirni do subote ujutro, kada su policajci u opremi za kontrolu nereda viđeni na video snimcima kako se kreću po kampu na travnjaku, stavljajući lisice nekim demonstrantima i koristeći, izgleda, hemijski sprej.

Univerzitet Virdžinija je saopštio da su demonstranti prekršili nekoliko pravila univerziteta, uključujući postavljanje šatora i korišćenje pojačane buke. Džim Rajan, predsednik univerziteta UVA, napisao je u poruci da su zvaničnici saznali da su se "osobe koje nisu povezane sa univerzitetom" pridružile demonstrantima na kampusu.

Nije jasno koliko je studenata UVA-e bilo među uhapšenima. Grupa po imenu UVA logor za Gazu, koja je ranije ove nedelje izjavila da je postavila kamp, osudila je odluku univerziteta da pozove policiju, u objavi na Instagramu.

Desetine ljudi su uhapšene zbog neovlašćenog upada ispred Umjetničkog instituta u Čikagu tokom protesta u subotu, nakon što je institut pozvao policiju da ukloni demonstrante, koje su optužili da nezakonito koriste njegovu imovinu, saopštila je čikaška policijska uprava.

Sukobi nisu eskalirali u hapšenjima na drugim mestima. U En Arboru, propalestinski demonstranti su na kratko prekinuli ceremoniju na Univerzitetu u Mičigenu. Video snimci deljeni na društvenim mrežama prikazuju desetine studenata koji nose tradicionalne pokrivala za glavu i školske šešire i mašući palestinskim zastavama dok prolaze kroz središnji prolaz stadiona Mičigen, uz ovacije i zvižduke hiljada ljudi.

Ceremonija je nastavljena, a policija kampusa je pratila demonstrante do zadnjeg dela stadiona, ali niko nije uhapšen, prema Kolin Mastoni, portparolki univerziteta. Stavovi o izraelskom ratu u Gazi izazvali su, ponekad nasilne, proteste širom američkih kampusa tokom poslednjih nekoliko nedelja.

Mnoge škole, uključujući Univerzitet Kolumbija u Njujorku, pozvale su policiju da suzbije proteste. Do sada je policija uhapsila više od 2000 demonstranata na fakultetima širom zemlje. Univerzitet u Mičigenu je jedan od mnogih univerziteta koji su promenili svoje sigurnosne protokole za ceremonije dodele diploma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)
Live TV

Šta to lideri Nemačke i Francuske kriju od svojih građana? Narodi vodećih evropskih zemalja pojma nemaju šta se desilo u Njujorku!(VIDEO)

Kako tumačiti izjave zvaničnika koji su usledili nakon sednice SE? Ako se malo analizira obraćanje pojedinih ambasadora zaključuje se da je možda svet spreman za velike promene. Na temu donošenja sramne Rezolucije o genocidu u Srebrenici u specijalnom programu Informer TV govorili su politikolog Tijana Sorgić, analitičar Veljko Jovanović, predsednik saveza Srba u Francuskoj David Jakovljević, geopolitički analitičar Mihajlo Olujić, a uživo iz Minhena javio se i politikolog Vlasimir Vidić, dok se uživo iz Amerike javio novinar Dejan Jelača.

24.05.2024

20:51

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija