• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tass

06.05.2024

20:19

Rusija nikad brutalnija, F-16 u Ukrajini tretiraće kao nosače nuklearnog oružja! Svet juri ka tački bez povratka!

pixabay.com

Vesti

Rusija nikad brutalnija, F-16 u Ukrajini tretiraće kao nosače nuklearnog oružja! Svet juri ka tački bez povratka!

Podeli vest

Moskva će avione F-16 u Ukrajini doživljavati kao nosače nuklearnog naoružanja, bez obzira na njihovu modifikaciju, navodi rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

- Očekuje se da će se u bliskoj budućnosti na ukrajinskom teatru operacija pojaviti multifunkcionalni avioni američke proizvodnje. Avioni spadaju u dvostruko opremljene platforme - nenuklearne i nuklearne Avioni ovog tipa već dugi niz godina čine osnovu flote aviona, koja je uključena u takozvane „zajedničke nuklearne misije" NATO. U kakvoj god modifikaciji budu  isporučeni ovi avioni, mi ćemo ih doživljavati kao nosioce nuklearnog oružja i smatrati ovaj korak Sjedinjenih Država i NATO-a namernom provokacijom - poručuju iz ruskom MSP.

Ministarstvo spoljnih poslova je takođe naglasilo da Moskva zadržava pravo da reaguje kad god i gde god se pojave kopnene rakete srednjeg i manjeg dometa (INF) američke proizvodnje. 

- Direktno poručujemo da kad god i gde god se pojave kopnene rakete američke proizvodnje, zadržavamo pravo da odgovorimo, što će značiti kraj jednostranog ruskog moratorijuma na raspoređivanje ovih sistema naoružanja. U okviru američkih akcija, Rusija će intenzivirati svoj razvoj i početi proizvodnju sličnih raketnih sistema - napominje Ministarstvo i dodaje:

- Uzimajući u obzir ranije najavljena istraživanja i razvoj i nagomilani razvoj ruskog vojno-industrijskog kompleksa, ovaj proces neće potrajati. Prilikom donošenja potencijalnih odluka o raspoređivanju takvog oružja, geografiju njihovog raspoređivanja ostavljamo po sopstvenom nahođenju.

Moskva ističe da su Sjedinjene Države otvoreno i jasno krenule putem raspoređivanja kopnenih sistema sa raketama srednjeg i kraćeg dometa u različitim regionima, što je ranije bilo zabranjeno relevantnim sporazumom. 

- Sada su SAD počele da uvoze odgovarajuće raketne sisteme u Evropu i azijsko-pacifički region (azijsko-pacifički region - napomena TASS) navodno za vreme trajanja vežbi sa saveznicima, što ukazuje da je proizvodnja i „testiranje" ovih naoružanje je u punom jeku - istakli su u diplomatskom resoru.

Torpediranjem ruskih inicijativa, navode iz MSP, da se održi održivost ovog sporazuma, što je podrazumevalo eliminisanje kontra zabrinutosti na osnovu mera uzajamne provere, Vašington je namerno uništio ovaj sporazum, koji je dugi niz godina služio kao jedan od stubova međunarodne bezbednosti i strateške stabilnosti. 

- Nakon toga, Sjedinjene Države su odmah intenzivirale razvoj i testiranje raketnih sistema navedene klase, a takođe su počele da formiraju specijalizovane vojne jedinice sa regionalnim referencama i proučavaju pitanje stvaranja neophodne infrastrukture - tvrdi Moskva.

Lovci su već na putu?!

Ukrajina već dugo traži od svojih partnera da joj prebace lovce F-16. Međutim, Zapad naglašava nemogućnost snabdevanja Kijeva takvim avionima bez odgovarajuće preliminarne obuke pilota i osoblja zemaljske službe. 
Holandija, Danska, SAD i nekoliko drugih zapadnih zemalja trenutno su aktivno uključene u obuku ukrajinskih pilota. Krajem februara danska premijerka Mete Frederiksen najavila je da će prva partija F-16 stići u Ukrajinu na proleće ove godine. Belgijski premijer Aleksandar De Kru i ministarka odbrane Kraljevine Ludivin Dedonder obavestili su da će Brisel isporučiti Ukrajini svoje avione F-16, sisteme protivvazdušne odbrane i rakete „što je ranije moguće" pre kraja 2024. godine. 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)
Live TV

NATO u panici! Američki nuklearni kišobran ugrožen novim Putinovim planom! Pitanje trenutka kada će se sve srušiti kao kula od karata! (VIDEO)

Takozvano Kosovo postalo pridruženi član parlamentarne skupštine NATO-a. Mađarska jedina glasala protiv. Ruska vojska oslobodila je još dva mesta. Makron u Nemačkoj posle 24 godine. Ujedinjenje nacije upozoravaju: Gaza je pakao na zemlji. U emisiji "Rat uživo" na sve ove teme govorili su pukovnik Stevica Karapadžin, Aleksandar Lukić iz Instituta za političke studije, a uživo preko vajber uključenja javio se i novinar i narodni poslanik Milovan Drecun.

27.05.2024

19:57

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)
Live TV

Zapad hoće da Srbija uđe u sukob sa zemljama koje nisu priznale nezavisno KiM! Nikada nećemo dočekati svetsku pravdu? (VIDEO)

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je da je način na koji je Hrvatska kosponzorirala donošenje Rezolucije o Srebrenici bio protiv ustava. Po njegovim rečima, on bi u svakom slučaju ovu rezoluciju podržao, ali je to učinjeno njemu iza leđa. O donošenju sramne Rezolucije o Srebrenici u "Info danu" govorili su analitičar, prof. dr Stevica Deđanski i Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu. Uživo u program javio se Jugoslav Nikolić, predsednik stanara Nušićeve br. 6 u Beogradu gde je doživeo incident sa predstavnicima opozicije.

27.05.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!
Srbija

(VIDEO) Slikarska kolonija u najvećem Zavodu za smeštaj odraslih na Balkanu: Državni sekretar i direktorka zapevali sa horom!

"Međugeneracijska solidarnost kroz likovnu koloniju" u organizaciji Udruženja građana "Teofilos", pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, okupila je u Zavodu za smeštaj odraslih lica "Male Pčelice" veliki broj ostvarenih umetnika ali i onih budućih, učenike kragujevačkih osnovnih škola i talentovanih korisnika Zavoda.

27.05.2024

19:07