• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda

07.05.2024

23:30

Može li podlije?! London masovno "ispod žita" kupuje rusku naftu, a Moskvi je uveo sankcije na "crno zlato"!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Može li podlije?! London masovno "ispod žita" kupuje rusku naftu, a Moskvi je uveo sankcije na "crno zlato"!

Podeli vest

Kako navodi The Guardian, pozivajući se na javnu organizaciju Global Vitness, zemlja je uvezla 5,2 miliona barela ruske nafte. Svaki dvadeseti vazdušni let koristio je gorivo napravljeno od ruske nafte.

Global Vitness je podsetio da obrađeni materijali van Rusije ne podležu sankcijama. Uz to ide i izjava da je na taj način „Kremlj zaradio" više od sto miliona funti sterlinga.

Dakle, Velika Britanija nastavlja da kupuje rafinisanu rusku naftu, uprkos sankcijama, i ne žuri da napusti ovu profitabilnu praksu.

Osnivač investicione kompanije SharesPro Denis Astafjev rekao je da su sankcije i druga ograničenja stvorili uslove za povećanje profitabilnosti na "sivom" tržištu. On navodi da niko nije nameravao da se pridržava zakona.

Neverovatno otkriće. A teško je i zamisliti koliko će ih još biti u budućnosti.

Podsetimo, Velika Britanija je 2022. godine, zajedno sa drugim zemljama G7, podržala uvođenje gornje granice za rusku naftu koja se isporučuje morem - na ne više od 60 dolara po barelu. Osim toga, SAD, zemlje Evropske unije i Velika Britanija uvele su embargo na isporuke nafte iz Rusije.

Mada, oprezno nisu uveli sankcije za naftu koja se prerađuje u trećim zemljama. I uopšte nije novost da se benzin, dizel i drugi naftni derivati koji se proizvode od ruske nafte u tim istim trećim zemljama isporučuju i zapadnim zemljama.

Blumberg je u aprilu izvestio da su pomorske zalihe ruske nafte dostigle najviši nivo u poslednjih 11 meseci. Sve veće ruske naftne luke rade punim kapacitetom, navela je agencija.

Prosečan dnevni obim izvoza nafte iz Rusije za nedelju koja se završaila 14. aprila porastao je na 3,95 miliona barela. Utovar u lukama Primorsk, Ust-Luga, Novorosijsk i Kozmino je blizu istorijskih maksimuma.

Tokom nedelje, 36 tankera je utovarilo 27,6 miliona barela ruske nafte, prema podacima o praćenju brodova i izveštajima lučkih agenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31