• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vz.ru.

08.05.2024

08:43

Si Đinping ponizio Makrona?! Filipo brutalan: Znate li zašto je tu bila i Ursula fon der Lajen?!

Reuters

Vesti

Si Đinping ponizio Makrona?! Filipo brutalan: Znate li zašto je tu bila i Ursula fon der Lajen?!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron našao se u nezavidnom položaju tokom trilateralnog sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom i šeficom Evropske komisije (EK) Ursulom fon der Lajen. Ovo je izjavio lider partije Francuski patrioti Florijan Filipo, a susret je nazvao "ponižavajućem" za šefa Francuske.

Si Đinping je ignorisao francuskog predsednika, radije komunicirajući sa Fon der Lajen, napisao je Filipo na svojoj stranici na društvenoj mreži Ix (bivši Tviter), prenosi Moskovski Komsomolets.

Makron je "demonstrirao svoj podređeni stav" pozivajući šeficu Evropske komisije na sastanak, a taj "duh subordinacije" je štetan za interese Pariza, smatra političar.

Ranije je sinolog i direktor Instituta za azijske i afričke zemlje Moskovskog državnog univerziteta Aleksej Maslov u razgovoru za list VZGLjAD, ocenio rezultate posete Si Đinpinga Makronu, gde je naveo kako Peking ima negativan stav prema pokušajima svojih partnera da mu diktiraju uslove, pa je negativno reagovao na pokušaj da se njime izvrši pritisak na Moskvu.

- Tokom posete Francuskoj, Si Đinping je potvrdio da se kinesko gledište o ukrajinskom sukobu ne menja. Zemlja je uverena da se pregovori moraju voditi između zainteresovanih strana. Pored toga, NR Kina podržava ideju dijaloga bez preduslova - rekao je Maslov i dodao:

Foto: Reuters

Makron i Si Đinping

- Pored toga, treba razumeti da Kina ima veoma negativan stav prema pokušajima da diktira koje partnere bira. To važi ne samo u kontekstu partnerstva sa Rusijom, već i po pitanju drugih regiona, na primer, Bliskog istoka ili jugoistočne Azije. Stabilna pozicija Kine prema Rusiji može se objasniti nizom drugih razloga. Uprkos činjenici da Kina ima ekonomske koristi od saradnje sa Evropom, ona će u slučaju raskida sa našom zemljom primetno izgubiti na političkoj stabilnosti, pošto je Moskva važan partner Pekinga. Ako Francuska vodi nezavisnu politiku, ovaj sastanak bi mogao da dovede do poboljšanja odnosa sa Kinom. Još ne znamo tačne rezultate pregovora, ali su obe strane zainteresovane za unapređenje ekonomskih odnosa. Pariz želi da razvije tehnološku saradnju sa Pekingom, zamenjujući SAD i Nemačku. Kina, zauzvrat, na republiku gleda kao na "ulaznu kapiju" na evropsko tržište - zaključio je Maslov.

Ranije je Njujork tajms pisao o želja francuskog predsednika Emanuela Makrona da ubedi kineskog predsednika Si Đinpinga da "izvrši pritisak" na Rusiju po ukrajinskom pitanju, ali sama "želja" nije dovela do opipljivih rezultata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ministar Vesić: Do kraja 2026. godine biće završen prvi deo saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"
Društvo

Ministar Vesić: Do kraja 2026. godine biće završen prvi deo saobraćajnice "Osmeh Vojvodine"

Do kraja 2026. godine biće završena prva deonica brze saobraćajnice “Osmeh Vojvodine”, od Bačkog Brega do Kljajićeva, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da će ta saobraćajnica, koja će ići do Srpske Crnje i biti duga skoro 186 kilometara, potpuno promeniti način života građana na severu Vojvodine i biti najbrža veza rumunskim građanima koji idu prema zapadnoj Evropi.

29.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Novi olimpijski bazen za nove šampione!
Futog

Novi olimpijski bazen za nove šampione!

Prеmijеr Miloš Vučеvić i gradonačеlnik Novog Sada Milan Đurić, sa ministrom građevinarstva Goranom Vеsićеm i prеdsеdnicom Pokrajinskе vladе Majom Gojković, obišli su u Futogu završne radove na Sportskom kompleksu u oviru koga je i nov olimpijski bazen.

28.05.2024

18:54

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!
Srbija

Da l' da gledaš il' da jedeš! Darko je vatrgosac, ali i vrstan umetnik!

Vatrogasac Darko Sinđelić iz Ivanjice ima nesvakidašnji hobi. Za neke je to umetnost, jer kako nazvati skulpture koje on pravi rezbarenjem voća i povrća! Njegova dela sve češće krase stolove na veseljima u Čačku i okolini, ali se za ovo neobično umeće jednog vatrogasca čulo i u čitavoj Zapadnoj Srbiji.

28.05.2024

15:31