• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Jutarnji.hr

22.05.2024

14:12

Ukrajinska "Šifra 9.2" u ovom trenutku je glavna opasnost za Rusiju! Putin, lično, zna šta ovo znači!

EPA

Vesti

Ukrajinska "Šifra 9.2" u ovom trenutku je glavna opasnost za Rusiju! Putin, lično, zna šta ovo znači!

Podeli vest

Pripadnici jedinice kodnog imena "Šifra 9.2" koja deluje u sklopu 92. jurišne brigade Oružanih snage Ukrajine imaju poseban zadatak - uz pomoću dronova u Rusiju unose mine i bacaju ih na važne saobraćajnice.

Raspolažu Starlinkovom antenom, antenom za dronove većeg dometa, desetinama baterija i dva ogromna "vampirska" drona, piše CNN. Navodi se i da na lice mesta dolaze u Hamviju, a na posao se bacaju čim padne mrak. Međutim, ni on nije garancija da ih ruski izviđački dronovi s termalnim kamerama neće videti.

Nedavno su novinari CNN-a dobili priliku da vide kako jedinica "Šifra 9.2" deluje te koliko oprezni moraju biti njihovi pripadnici.

"Šifra 9.2" provela je više meseci kod Bahmuta, a sad operišu iz Harkoske oblasti kod granice s Rusijom. Kad se smrači, pripadnici jedinice uskaču u rovove i bunkere te kreću u akciju. Tišina koja ih okružuje nešto je na šta se tek treba da se naviknu. "Ne znate hoće li vas pogoditi ili neće", rekao je vojnik kodnog imena Artem za CNN.

Artem rat protiv Rusije shvata itekako lično. Njegovi roditelji još uvek žive u delomično uništenom selu u blizini tabora jedinice. Osamnaest im je meseci lagao da je stacioniran negde gde nije toliko opasno. Sad znaju gde i zato mu je teže.

"Osećam se anksiozno", rekao je Artem. "Moji su roditelji tu. Ako ne uspemo, Bože sačuvaj, ako se dogoditi proboj... Velika je ovo odgovornost", dodao je ukrajinski vojnik.

Nakon što je pao mrak, Artem i njegov kolega kodnog imena Andrej brže  bolje dali su se u stavljanje mina na dron. Radnu površinu osvetlili su crvenim svetiljkama. Najednom se čulo cviljenje. "Trči", rekao je Andrej i njih su se dvojica sakrila u obližnjem bunkeru. Ako bi ih Rusi spazili, moguće je da bi raketirali rov u kojem se nalaze.

Foto: EPA

 

 

"Sad smo u Rusiji!"

Nakon nekoliko minuta, baklje rasvetle obližnju poljanu. I tamo se puca. "Šifra" nastavlja da radi. Plastičnim su vezicama pripremili osigurače, a trakama za maskiranje eksploziva. Dok su to radili, preleteo ih je još jedan dron. Nakratko su se sakrili.

Nešto kasnije, pomalo zadihani jer su ih Rusi ponovno prekinuli u poslu, pripadnici "Šifre" bili su spremni za akciju. Dron Vampir kojim upravlja pilot kodnog imena Saša nadgleda poljane ispod sebe. Saša je CNN-ovim novinarima pokazao ukrajinsko-rusku granicu. "Sad smo u Rusiji", rekao je Saša. "Jesi poneo pasoš?", šaljivo ga priupita Artem. "Za ovo mi ne treba viza", dobaci mu Saša.

Kad je "Šifrin" Vampir ušao dublje u Rusiju, u bunkeru u kojemu su se Artem, Andrej i Saša skrivali počele su odekivati sirene za uzbunu. Uređaji za ometanje GPS signala bili su na delu. Saša se zabrinuo da će "Šifra" ostati bez drona.

Nestaoje prenos uživo iz Rusije s dronovog tableta. Saša počinje nervozno da stiska kontrole. Nakon nekoliko minuta - signal se vrati.

Dron je nastavio da leti, nije skrenuo s puta i sada može da nastavi da se kreće prema meti. Ubrzo je zatim ispustio i mine koje je nosio. "Šifra" kaže da su na njih kasnije stala dva vozila - jedno oklopno i jedno bez oklopa.

„Šifra" kaže da je izveo najviše preleta Vampirom u jednoj noći - 24. Njihova je meta sada sama Rusija, snažan simbol odluke Kijeva da uzvrati Moskvi, i novih, opasnih eskalacijskonih zaokreta koje ovaj sukob poprima u svojoj trećoj godini.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod
Politika

Milićević u Kumanovu: Srbi su slobodarski, a ne genocidan narod

Ministar bez portfelja Đorđe Milićević večeras je u Kumanovu prisustvovao obeležavanju 11. godišnjice Kulturno umetničkog društva „Srpski vez” gde je poručio da "Srbi nisu genocidan već slobodarski narod", kao i da istorijsko prijateljstvo srpskog i makedonskog naroda ne mogu da pokvare političari koji služe tuđim interesima a ne interesima svog naroda.

15.06.2024

22:18

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom
Politika

Marko Đurić: Zahvaljujući beskompromisnoj politici koju sprovodi predsednik Vučić, institucije u Srbiji se obračunaju sa kriminalom i korupcijom

Što je odlučnija politika protiv kriminalaca i ubica, to su i snažniji otpori onih koji na sve načine pokušavaju da osujete i zaustave tu borbu, jer znaju da je na čelu nje Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju potpredsednika Glavnog odbora SNS Marka Đurića povodom objavljene "skaj" prepiske između kriminalnih vođa sa teritorije Balkana.

15.06.2024

21:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!
Topola

Al' će da se jede! U nedelju, u Lipovac na gulaš!

U selu Lipovac kod Topole u nedelju, 16. juna održaće se druga Lipovačka gulašijada. Ideju za ovu manifestaciju dobili su ovdašnji meštani koji su gulašijadu prošle godine organizovali prvi put, a za sutra je najavljeno čak 50 ekipa!

15.06.2024

08:20