ZUKORLIĆ OBJASNIO: Podržao sam Vučića zbog mira i stabilnosti!
Bošnjačka demokratska zajednica Sandžaka podržala je predsedničku kandidaturu Aleksandra Vučića, jer će njegov izbor značajno doprineti stabilnosti, miru i unapređenju ambijenta u kojem bi se Bošnjaci mogli osećati ravnopravnim i rešavati nagomilane probleme, izjavio je lider te stranke Muamer Zukorlić u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz
tanjug 20. 03. 2017. 17:44
Tanjug

Očekuje, dodaje, i privrednu ekspanziju Sandžaka, na osnovu ekonomskih projekata, koje Vučić podržava.

- Ocenili smo da podrška Aleksandru Vučiću nije podrška Vučiću, nego našim politickim ciljevima i projektima. Zato smo pozvali Bošnjake da glasaju za Vučića - rekao je Zukorlić.

Ta podrška je, kaže, važna tačka u budućem dijalogu Bošnjaka i Srba.

BDZ je s Vučićevom strankom partner u parlamentu Srbije skoro godinu dana i ima pozitivna iskustva, objasnio je Zukorlić.

Podsetio je i da je Vučić u svakoj prilici ponavljao tvrdnje da lokalna i regionalna stabilnost najznačajnije zavisi od odnosa Bošnjaka i Srba, da su Bošnjaci i Srbi koji, uprkos prilično krvavoj istoriji u zadnjih 100 godina, nisu uspeli podeliti životni prostor i da su upućeni jedni na druge.

- Treba da se, definitivno, trgnemo i okrenemo prema budućnosti. Da iz prošlosti uzmemo pouke kako ne valja i da krenemo napred. To naravno nije lako, niti je moguće brzo, ali, ako su uključeni dominantni politički faktori, ti procesi su realniji i moguće je očekivati rezultate - kazao je Zukorlić.

On je istovremeno pozvao i političare u BiH da u svojim izjavama i potezima imaju u vidu i Bošnjake u Sandžaku, Makedoniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori...

ZUKORLIĆ podržao Aleksandra Vučića!

- Važno je imati taj osećaj. Bošnjacima je BiH i nacionalna, i kulturna, i duhovna matica. To održavanje nacionalnog jedinstva je neophodno da ide obostrano - naveo je Zukorlić.

Prema njegovim rečima, Bošnjaci i Srbi su izmešani na jednom životnom prostoru.

- Bošnjaci će, po mom mišljenju, biti ključni faktor održavanja ravnoteže na Balkanu. Mislim da Bošnjaci treba s tom svešću i kapacitetima da igraju ključnu pacifističku ulogu, jer tu vrednost imaju u svojoj tradiciji - istakao je.

Navodi da Bošnjaci traže partnere u srpskom narodu.

Za sada imamo isturenog i najznačajnijeg faktora, a to je Aleksandar Vučić i njegova partija. Vidimo da se potenciranje pomirenja izlilo iz naše stranke i nije samo prihvaćeno od Vučića već od pojedinih bošnjačkih političara, koji to potenciraju. Dobro je da se to pitanje spominje i iskreno i neiskreno, jer se navikava običan svet na to - zaključio je Zukorlić.

2017 © - Informer.rs