KO JE STVARNO KRIV ZA TEROR U PARIZU?! Znala Belgija, džihadisti, izvor CNN... A NAPAD SE IPAK DESIO!
Francuske obaveštajne službe su još jednom zakazale i dozvolile da se dogodi teroristički napad, ovoga puta u samom centru Pariza
b92.net/informer.rs 21. 04. 2017. 07:35
Tanjug/AP

Za razliku od prethodnih napada sa potpisom Islamske države, ovaj je bio usmeren na policajce - jedan je stradao, dvojica su teško ranjena.

Belgijske službe su tokom četvrtka prosledile svojim kolegama informaciju o tome da je Jusuf el Osri krenuo iz Belgije u Pariz.

"Problem - El Osri Jusuf (17/6/1981) - na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati je napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav", navodi se u poruci. 

Neposredno po objavljivanju da se na Jelisejskim poljima, na putu ka čuvenoj Trijumfalnoj kapiji, u bulevaru koji je jedan od najprometnijih na svetu, dogodio napad na policijski kombi, mediji su preneli da je napad "počinila osoba o kojoj postoje obaveštajni podaci". 

Kompetnu konfuziju u ceo događaj unela je informacija da policija nije sigurna da li je samo jedan napadač učestvovao u pucnjavi. 

Identitet osobe koju su policajci uspeli da ubiju nije bio objavljen, ali se pojavila fotografija belgijskog državljanina, uz nepotvrđene informacije da se radi o pomagaču ubijenog napadača i da je u toku potraga za njim. 

Sve dileme je rešio "entitet" koji je izgleda jedini znao šta će se dogoditi i šta se dogodilo - medijska mreža Amak koja je bliska Islamskoj državi. 

U saopštenju je navedeno da je "Abu Jusef, vojnik Islamske države, izvršio napad u Parizu", kao da su izvori informacije "bezbednosne službe". 

Neimenovani izvor je prethodno rekao za CNN da je "napadač bio poznat francuskim bezbednosnim službama koje se bave islamističkim aktivnostima". 

- On je bio predmet obrade francuske bezbednosne službe DGSI. Francuski istražitelji sada veruju da je ovo bio teroristički napad. Veruju da se radi o jednom napadaču i da je opasnost gotova - preneo je CNN. 

El Osri je ovim napadom nastavio crnu seriju koju imaju belgijski državljani u Francuskoj i postoji velika verovatnoća da je blizak "srcu Islamske države u srcu Evropske unije" - kvartu Molenbek u Briselu, odakle je većina terorista koji su usmrtili stotine ljudi u Francuskoj u poslednjih nekoliko godina. 

Za tri dana u Francuskoj se održavaju predsednički izbori - u vanrednom stanju kome se ne nazire kraj. 

2017 © - Informer.rs