ZBOG UŽASNE BOLESTI BIO JE SPREMAN NA SAMOUBISTVO! Spas je pronašao u tretmanu koji se radi u Srbiji!
Obično naši pacijenti putuju na lečenje u inostranstvo, ovoga puta stranac je došao u Srbiju. Osim kod nas, ovakva ispitivanja sprovode se širom sveta. Ona ne mogu da izleče bolest, ali mogu da pauziraju simptome multiple skleroze
Telegraf/Informer.rs 19. 05. 2017. 11:24
public

Škotlanđanin Kolin Kembel odlučio je da napusti kliniku u Švajcarskoj u kojoj ljudi legalno mogu da izvrše samoubistvo uz pomoć lekara i lečenje multiple skleroze nastavi ekspertimentalnim tretmanom matičnih ćelija u Srbiji.

Kemeblu su u Velikoj Britaniji i klinici u Bazelu odredili 15. jun kao datum kada bi trebalo da umre. U želji da produži život prešao je na 12-nedeljni kurs u Beogradu, koji će ga koštati 16.000 funti. Terapija podrazumeva delovanjem ćelija na obnavljenje mijelina, bele supstance, koja je sastavni deo nervnog tkiva i pomaže radu kičmene moždine i mozga.

Ovog IT stručnjaka  u Srbiju je uputio Robert Mur, vlasnik firme u kojoj radi. On nije želeo da vidi svog radnika kako umire.

-  Idi u inotstranstvo i probaj. Ako da rezultat, odlično, ako ne, nikom ništa. Nemaš šta da izgubiš. Poslušao sam ga i nadam se da ću dobiti program lečenja, u suprotnom čeka me 15. jun - rekao je 56-godišnji Kembel, prenosi “Herald Skotland”.

Prema njegovim rečima, oboleli od MS često su bespomoćni, ostavljeni sami, bez otrkivanja mogućnosti za nastavak lečenja van Velike Britanije.

- Bilo bi lepo kada bi nam neurolozi saopštili kakve su nam opcije. Mogu da kažu, gledajte, ovde takav tretman ne možete da dobijete, ali zato postoje zemlje, gde je to moguće uraditi. Ništa vam ne kažu, čak i ne komuniciraju s vama - dodao je Kembel.

On je u mladosti bio fudbaler, a pre nego što mu je u 34 godini dijagnostifikovana primarno progresivna multipla skleroza, bavio se tenisom i plivanjem.

Mur tvrdi da tretman matičnim ćelijama ne može da izleči, ali može da poboljša život pacijenata.

- Jedna 36-godišnja žena bila je u Švajcarskoj, u kolicima, nije mogla sama da se kreće, toliko joj je bilo bolje posle tretmana da se samo žalila na umor nakon dugačkih šetnji. Želim da se to dogodi i Kembelu - rekao je Mur.

On je odlučio da pomogne svom radniku zbog iskustva od pre 32 godine kada su doktori njenoj ćerki pronašli rascep kičmenog stuba - spina bifida uz napomenu da više nikada neće moći da hoda.

Odveo sam je u Budimpeštu, tamo je provela četiri godine i iz bolnice izašla na nogama. Zato ne verujem kad mi tako kažu da su šanse male ili u ovom slučaju, kada su čoveka osudili na smrt. Ona je živa i zdrava, Mađari su odradili sjajan posao - zaključio je Mur.

2017 © - Informer.rs