SAD HOĆE NA HAOS BALKANU! Hojt Ji: PUTIN NAGOVARA DODIKA DA OTCEPI SRPSKU!
Brajan Hojt Ji tvrdi da Moskva tajno finansijski i politički utiče na Banjaluku... Maligni uticaj Rusije vidimo u ohrabrivanju secesionističkih planova nekih političara da se odvoje od BiH, kaže Ji
M. Dobromirović 19. 05. 2017. 20:17
Ap photo

Sjedinjene Američke Države optužuju ruskog lidera Vladimira Vladimiroviča Putina da tajno nagovara predsednika Republike Srpske Milorada Dodika da se otcepi od Bosne i Hercegovine!

Hojt Brajan Ji, zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara, funkcioner zadužen za Zapadni Balkan, rekao je da u BiH postoji "snažan interes i pokušaj Rusije da pojača uticaj u regionu putem finansijskih i političkih sredstava".

Prema njegovim rečima, Moskva javno i tajno ohrabruje Dodika da što pre raspiše referendum o nezavisnosti RS!

'Maligni uticaj'

Američki zvaničnik, prenosi Radio Slobodna Evropa, tvrdi da Rusi na Banjaluku snažno utiču u pokušaju da izazovu sukob i nestabilnost na Balkanu!?!

- Maligni uticaj Rusije vidimo naročito u ohrabrivanju, javno, a možemo zamisliti kako je tek tajno, secesionističkih planova i koraka određenih političara da se odvoje od BiH, što bi bilo kršenje Dejtonskog sporazuma. To bi, po našem mišljenju, bilo užasno destabilizujuće i vratilo unazad dugogodišnje napore i rad na stabilizovanju BiH i njen put ka EU i NATO - upozorio je Ji. Prema njegovim rečima, Moskva uporno pokušava da spreči povezivanje Balkana sa Zapadom:

Ap photo
OPTUŽUJE Brajan Hojt Ji

- Bilo bi veoma teško predvideti i čitati misli Vladimira Putina, ali mogu reći da nam se čini da su pokušali da neke vlade u regionu odvrate od okretanja EU i NATO. Oni hoće da stvore zavisnost tih država od Rusije!

Milorad Dodik se juče nije oglašavao ovim povodom, dok komentar nismo uspeli da dobijemo ni od ruskih zvaničnika. Na drugoj strani, stručnjak za bezbednost Marija Đorić kaže da je normalno da Rusija, isto kao i Amerika, ima geopolitičke interese na Balkanu.

- Nijedna država u našem regionu ne može da menja granice bez saglasnosti i pomoći velikih sila. Međutim, mnogo je interesantnije to da moćne zemlje Zapada ne reaguju na otvoreni pokušaj stvaranja zločinačke "velike Albanije", dok se Republici Srpskoj čak zamera samo korišćenje referenduma kao osnovnog principa savremene demokratije - podvlači Đorićeva.

Prenaduvana priča

Vojni analitičar Vlade Radulović ocenjuje da Moskva pruža neskrivenu podršku Dodiku, ali da je priča o nezavisnosti prenaduvana.

- Navodi oko podrške ideji nezavisnosti prvi put su se čuli još tokom prošlogodišnje Dodikove posete Moskvi. Istina je da Rusija ima izuzetno veliki uticaj na RS, ali bilo kakav vid jednostranog pokušaja izdvajanja nesumnjivo bi BiH odveo u novi građanski rat, što bi imalo pogubne posledice po čitav region. Iako bi nekim krugovima iz Moskve to možda odgovaralo, ruska politička elita i, pre svega Beograd, podržava dejtonsku BiH i učiniće sve da do novih sukoba ne dođe - podvlači Radulović.
 

2017 © - Informer.rs