LEGENDARNI PISAC I ŠPIJUN DŽON LE KARE: ŽIVOTINJSKI STRAH je glavno osećanje koje sada objedinjuje Zapad!
Špijunaža je za mnoge omiljena tema razgovora. Utoliko pre za dvojicu svetski poznatih Britanaca: Džona Le Karea (85) - autora više od 25 špijunskih romana i Bena Mekintajra (53) - kolumnistu The Times, autora knjige "Operacija Mleveno meso" o istinitoj špijunskoj akciji iz vremena Drugog svetskog rata, odnosno - o najuspešnijoj operaciji dezinformisanja protivnika u celoj dosadašnjoj svetskoj istoriji
Fakti.org 13. 09. 2017. 13:54

Le Kare i Mekintajr su razgovarali o špijunaži, Britancima i još ponečemu u jednom od restorana Bristola.

Taj razgovor je potvrdio da su njihovi lični odnosi topli, a oni oštroumni i duhoviti znalci. Le Karea je do restorana dovezao lični baštovan, a Mekintajr je stigao vozom iz Vinčestera.

Fakti prenose neke delove onoga što su u Bristolu rekli.

Le Kare: Mi (špijuni) nismo pobedili hladnom ratu. Naše delovanje nije dalo nikakve rezultate i nije imalo nikakvog značaja. Dođe mi da "uzmem" neke svoje stare junake, da na njih prenesem iskustvo sopstvenog života i da sa njima pretresem prošlost sa humanističke tačke gledišta. I da sve to smestim u današnje vreme. Sada svetu preti stvarna opasnost. Mi smo u vreme hladnog rata, ako ništa drugo, imaju jasnu misiju. A sada je glavno postalo - preživljavanje.         Životinjski strah je glavno osećanje koje sada objedinjuje Zapad. Sve ostalo je sporno.

I pisac i špijun

printscreen

Dejvid Džon Mur Kornvel, poznatiji pod pseudonimom Džon le Kare je britanski autor kriminalističkih i špijunskih romana. Jedan je od malobrojnih h pisaca koji je u svojim špijunskim romanima realistično prikazao međunarodnu špijunažu, čiji je protagonista i sam bio.
Neki od njegovih najpoznatijih romana su "Smajlijevi ljudi", "Špijun koji se sklonio u zavetrinu", "Dečko, dama, kralj, špijun", "Poziv za umrlog", "Plemeniti đak", "Mala bubnjarica"...

I Le Karea i Mekintajra su britanske obaveštajne službe zavrbovale još kao mladiće. Prvi je odmah pristao, a drugi - čiji otac je bio profesor na Oksfordu - prvu ponudu (posle razgovora sa "majorom Holidejom") odbio.

 Mekintajr: Moje vrbovanje je proteklo ovako. Čovek kojeg nisam poznavao, potapšao me po ramenu i upitao: "Šta ćeš da radiš kada diplomiraš?" Priznao sam da ne znam. On je na to rekao: "U Ministarstvu spoljnih poslova postoje odeljenja koja se razlikuju od ostalih, čak se razlikuju i od samog ministarstva". Razgovor je potrajao pet minuta. Naravno, shvatio sam o čemu govori.
Potom sam otišao u Carlton House Terrace (jedno od sedišta MI6, Military Intelligence -Section 6). Tamo sam saznao da postoji nekoliko "majora Holideja" i upoznao se sa ljudima koje su zavrbovali drugi "majori Holideji". Sve u svemu, ponuda me zaintrigirala. U tome je bio moj interes. Inače, svi likovi koje sam tamo sretao učinili su mi se nekako teškim i korumpiranim. U britanskoj špijunaži postoji nešto nakaradno i veoma teško shvatljivo. Ne znam da li su svi koji u nju ulaze već do toga bili malo "opaljeni" i ih takvim čine godine u obaveštajnoj službi.

Le Kare: Postoji li nešto u britanskoj psihologiji što ide na ruku špijunaži i čini je primamljivom perspektivom?

Mekintajr: Mi Britanci smo naročito skloni dvostrukom životu, zar ne? To je zato što kod nas, zahvaljujući pozorištu, postoji ceo kult izdaje.

Le Kare: Smatram da sve dolazi otuda što je licemerje - naš nacionalni sport. Kada sam bio mali, državne škole su bile surove ustanove koje su odvajale decu od roditelja, a sami roditelju su u tome bili saučesnici. Tako su nas objedinjavali imperijalnim ambicijama, pa nas puštali u svet sa elitističkim osećanjima i ledenim srcem.

Mekintajr: Britanci su najuspešniji obmanjivači. Pored vas može čekati autobus čovek na ivici nervnog sloma, ali vi to nikada nećete zaključiti po njegovom ponašanju. Kako gledate na predstave Donalda Trampa o istini?

Le Kare: U njemu nema istine. A šta vi mislite: imaju li Rusi stvarno nešto (kompromitujuće) za Trampa?

Mekintajr: Mogu da kažem da veterani SIS (Secret Intelligence Service) veruju da oni protiv njega imaju nešto kompromitujuće. Oni koriste bivšeg agenta MI6 Krisa Stila, daju mu neke istinite stvari, a među njima i one koje nemaju veze sa stvarnošću. Tako - kada to dođe do Trampa - on može sve poricati iako zna da je to u suštini tačno. Treba imati u vidu da je Putin oficir kojeg je obučio KGB...

Le Kare: Podozrevam da Rusi imaju nešto za Trampa. Zato i tvrde da nemaju. A samom Trampu govore: "Zar nismo bili prema vama dobri?!"

Mekintajr: Šta nameravate dalje da radite?

Le Kare: Meni će uskoro 86 godina i ja moram na stvari gledati realno. Mogu napisati još jedan roman. Znam da ima dosta onih koji me ne vole i koji govore da je vreme da prestanem da pišem. I ja sam u svoje vreme mislio da je Gremej Grin predugo pisao.

Mekintajr: Teško je ne pisati onome ko je pisac, zar ne?

Le Kare: To je jedino što mogu da radim, a ja ne umem da sedim i da ništa ne radim. Ja ne mogu da ne pišem.              

Mekintajr: Smatrate li da ste zatvorili svoj krug?

Le Kare: Pretpostavljam da je taj praznik još preda mnom. Osećam da sam dovoljno odrastao da bih saznao celu istinu o sebi.

2017 © - Informer.rs