POPOVIĆ IVKOVIĆ: Od 1. juna izrečene 6.643 hitne mere prema nasilnicima!
Od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, policija je izrekla 6.643 hitne mere udaljenja nasilnika, odnosno zabrane prilaska žrtvi, izjavila je danas državni sekretar u Ministarstvu unutrasnjiih poslova Biljana Popović Ivković
Tanjug/Informer.rs 13. 09. 2017. 15:45
MUP Srbije

Od toga je izrečeno 2.190 privremenih udaljenja počinioca iz stana i 4.468 zabrana učiniocu da kontaktira žrtvu i prilazi joj, rekla je Popović Ivković koja je danas u Palati Srbija u Beogradu održala prvi sastanak Radne grupe za suzbijanje nasilja U PORODICI.

- Za ova tri meseca primene zakona imamo 2.891 produženu hitnu meru i 403 prekršajne prijave - istakla je ona i dodala da te brojke pokazuju da se Zakon o sprečavanju nasilja u porodici primenjuje dosledno, kao i svi mehanizmi koji stoje na raspolaganju državnim institucijama.

Navodeći da je na sastanku dogovoreno da je jedan od najvažnijih ciljeva da se žrtve osmele da prijave nasilje, Popović Ivković je dodala da zakon omogućava svima da prijave nasilnike.

- Svi građani, državne institucije i organizacije civilnog društva treba da budu jednistveni u tom cilju da ne dozvolimo da žrtva ikada bude i ostane sama i da učinimo sve da sprečimo da dođe do tragičnog događaja - naglasila je Popović Ivković.

Ona je podsetila da Radnu grupu za suzbijanje nasilja U PORODICI čine predstavnici Direkcije policije, koji se bave problematikom porodičnog nasilja i predstavnice organizacija "UN women" i Ženske platforme za razvoj Srbija.

- Mi smo danas održali prvi sastanak na kojem smo dogovorili bliskiju i intenzivniju saradnju u narednom periodu - rekla je Popović Ivković.

Direktorka "UN women" agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena Milana Rikanović je rekla da je veoma važno što je borba protiv nasilja na ženama i devojčicama priortet aktuelne Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova.

- Vidimo da se zakon primenjuje. Za 30 odsto je povećan broj izrečenih hitnih mera u odnosu na prethodni mesec, ali znamo da to nije do dovoljno", rekla je ona i poručila da se samo intersektorskom saradnjom može odgovoriti na tako složen i kompleksan problem - rekla je ona.

2017 © - Informer.rs