• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Žurnal

18.12.2017

12:23

VRIŠTIMO, SKAČEMO, PREVRĆEMO STOLOVE, LOMIMO RUKE...Milojević otkrio kako je napravio Zvezdine "ratnike"!

Crvena zvezda

VRIŠTIMO, SKAČEMO, PREVRĆEMO STOLOVE, LOMIMO RUKE...Milojević otkrio kako je napravio Zvezdine "ratnike"!

Podeli vest

Pred velikim brojem trenera na tribini u organizaciji Centra za edukaciju FSS, našli su treneri Zvezde i Partizana Vladan Milojević i Miroslav Đukić. Šef stručnog štaba lidera Superlige pričao je o počecima, fudbalskom stilu, odnosu sa igračima ...

Prošao sam dug put pre nego što sam postao trener Crvene zvezde. Znam šta vas tišti, taj proces morate da istrpite. Da budete svoji, imate filozofiju, u našem poslu važno je da budeš izuzetno mudar, žargonski rečeno namazan, nekada fleskibilan. To nije samo u Srbiji, preuveličavamo, jer je i u drugim zemljama isto. Samo je pitanje koliko trener može da prepozna sve to - kazao je trener Zvezde Vladan Milojević.

Nije mu bilo kako kada je letos preuzeo Zvezdu. 

Ne vodimo razvojne timove. Kad imate dobre rezultate ste Bog, a kad nemate ne znate ništaVladan Milojević, trener Zvezde

- Sve sada izgleda divno i bajno. Morate da verujete u sebe, da upoznate igrače. Ušao je nemir, bio mi je cilj da ih smirim. Nisam ime kao Đuka, došao sam iz Panionisa, trenirao Javor i Čukarički, ali igrač kakav god da je, kad veruje, mnogo vam je lakše da radite.

Milojević je potom pričao o svom stilu i kako mu je kao treneru Zvezde temelj svega dobra odbrana. 

U Crvenoj zvezdi sam koja traži pobede, a osnovno mi je kako ću da se odbranim. To je temelj, odbrana je nešto što se uči, napada je kreativnost i u ofanzivnoj trećini dajete mogućnost igračima da iskažu individualni kvalitet. Ako ne neutrališete protivnika, nemate nikakve šanse da napravite bilo šta na evropskom nivou. Mnogo se baziram na analizi protivnika, imam jako dobar stručni štab, osim što su edukovani mnogo prate i gledaju. Fudbal je "stratego", o protivniku volim da znam sve, iako vam možda nekada ne deluje tako. Perfekcionista sam po tom pitanju, kako bih napravio plan koji će igrači da sprovedu. Disciplinovan sam, ne dozvoljavam ni na treningu da rade što se ne sme u odredenima zonama.

Ne poriče da mu je posebno bitno kako igra Partizan. 

Morate biti i mađionirčar

Uvek ima plan B, uvek je Milojević spreman ikada uslovi za rad i trenin nisu najbolji.
- Mogu da vam kažem iz mog iskustva u Panioniosu. Trenirali smo na terenu gde je pao sneg, u atinskim brdima, bilo je loše vreme. Otišli smo na glavni teren, odakle su nas izbacili, a za dva dana je utakmica. Našli smo se potom u basket sali, sa 25 igrača na parketu... Morate nešto da organizujete, napravite trening i da imate jednu loptu, ili da je oranica.  I u jednom velikom klubu sam imao očajan problem s treningom. Nemate markere, imate dve-tri bušne lopte, ali morate da napravite trening. Igrači tada da shvate da to nije zezanje. Budite mađioničar, šta god da vam padne na pamet, ali morate da odradite planiran posao.

- Nema laži i prevare, trener živi od rezultata. Tačk! Đuka kaže da bi voleo da njegov Partizan igra lepo, a ja želim da moja Zvezda pobeđuje, uradiću sve za to. Ne vodimo razvojne timove. Kad imate dobre rezultate ste Bog, a kad nemate ne znate ništa - jasan je bio Milojević.

Posebnu pažnju izazvala je i Milojevićeva elaboracija o metodama u pauzi izmedu dva poluvremena:

- Da se ne lažemo, ponekad vrištimo, skačemo, prevrćemo stolove, lomimo ruke, kao Đuka. A nekad imate potrebe da ćutite. Profesore, znam da to nije knjiški, ali šta da radimo. Sve je to individualno. Bitno je u svakom trenutku da se držite plana utakmice.

Istakao je Milojević i važnost psihologije za trenersku struku:

Mnogo se baziram na psihologiji, iako je nisam studirao. Bitno mi je da svakog igrača upoznam kao jedinku i dobijem njegovo poverenje. Znate i sami kako oni gledaju na novog trenera. Svako ima ličnost koju ne smete da povredite. Zadesi se da imate i egoiste u timu, uvek su to špic igrači, vole da daju gol i žive od toga. Sa druge strane, ako takav počne i da asistira, videćete da ste mnogo uspeli u životu.

Trener Zvezde kaže da mu je izuzetno važno da mu igrači veruju. 

Ne možete da kritikujete igrača pred kolektivom, jer nikome to ne prija. Vodim se time šta sam kao igrač voleo. Želeo sam uvek da znam, šta mi je posao na terenu. Ako vam igrači veruju, lakše možete da sprovedete šta hoćete. Ako ne uspete da shvate šta želite, imate haotičnu situaciji i vrtite se u krug kao na ringišpilu. Kad stalno pričate da nešto ne valja, on vas ne razume, igrač ne sme ni da vas pita. Imao sam trenera, šta god da uradite kod njega - ne valja. Sve negativno, pa se plašim da pitam bilo šta. A kad ga pitaš nešto, on će: "Jel ja da ti kažem, a ti primaš 20, 30 ili 50 hiljada?". To je pogrešna filozofija.

Ovaj zamišlja da ja Gvardiola

Milojević smatra da sistem igre tokom utakmice mora da se povremeno menja u skladu sa potezima protivnika:
- Volim da se igram sistemima, posebno je bitno u Evropi da tako rešiš odredene probleme, a da bi to radio moraš da imaš inteligentne i obučene ekipe. Opet se dolazi do odnosa igrača i trenera. Mogu to da ostvarim zato što imam igrače koji prihvataju, pogotovo novajlije iz inostranstva. A ovde često kažu: šta ovaj izmišlja, zamišlja da je Gvardiola.

Odnos sa stranim igračima važan je segment:

Bitno je da napravite dobar odnos. Igrači gledaju sve: kako se oblačite i šta radite, da li ste pravični ili ne. Morate da budete mudri, nekada da progledate kroz prste. Fudbaler vas gleda, posmatra, oseti, zna gde može, a gde ne. Najbolji je sistem toplo-hladno, kad misle da je sve u redu - udarite kontru. A opustite ih kad su previše zategnuti.

Otkrio je Vladan Milojević i da ima situacija kad igrači traže razgovor sa njim:

- Ne tražim da mi se igrači vole, nego da se poštuju između sebe, jer imaju zajednički cilj. Da li će da se druže, to je druga stvar, a volim kad je tako. Pričamo individualno najviše, a i kolektivno. Dobro je kad ti veruju, budem kao neki terapeut, sedim i slušam. To su deca, volimo ih kao naše naslednike.

Milojevićeva ideja je da jednog dana uključi i psihologa u redovan sastav stručnog štaba:

- Hoću da bude 24 sata sa igračima, a ne da dolazi po potrebi u ekipu. Znam da nije lako, ali smatram da je potrebno da imate veze sa psihologijom u klubovima. Radite sa ljudima, emocije su tu. Treba da dostignete nivo u odnosu sa igračima, da krenu sa vama u rat kad ih pozovete. Psihologija je bitna i prema upravi, čistačici... Možda će čak i ekonom da vam iznervira igrača i to može da se odrazi na rezultat. Tu ste vi kao trener da sve držite pod kontrolom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
c

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija