• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.11.2018

12:08

OSTRVLJANI ČESTO PADALI U BEOGRADU! Zvezda na "Marakani" četiri puta RUŠILA Engleze!

Crvena zvezda

OSTRVLJANI ČESTO PADALI U BEOGRADU! Zvezda na "Marakani" četiri puta RUŠILA Engleze!

Podeli vest

Crvena zvezda na svom terenu ima pozitivan učinak protiv engleskih klubova, kaže tradicija. Četiri pobede uz po dva remija i dva poraza su učinak koji daje nadu navijačima pred meč sa Liverpulom (utorak, 18.55, Arena 1)


Zvezda je prvi put ugostila klub iz Engleske u sezoni 1957/1958. godini, kada se u okviru četvrtfinala Kupa šampiona sastala sa slavnim Mančester junajtedom. Posle 2:1 za "đavole" u Engleskoj, Zvezda je u revanšu uspela da nadoknadi minus od tri gola i stigne do 3:3, ali ne i do preokreta.

Ovaj dvomeč je crnim slovima upisan u istoriju svetskog fudbala pošto je ekspedicija Mančester junajteda doživela avionsku nesreću na povratku kući, na minhenskom aerodromu. Ova tragedija je odnela 23 života.

Naredni dvomeč sa Englezima viđen je u novembru 1959. godine u osmini finala Kupa šampiona. Zvezda je pred svojim navijačima odigrala 1:1 protiv Vulverhemptona, a u revanšu "vukovi" su slavili sa 3:0 i prošli u četvrtfinale. Do narednog duela sa ekipom sa Ostrva čekalo se 13 godina. Zvezda je tada upisala prvu pobedu na domaćem terenu (1:0) protiv Totenhema, ali je to bilo malo da se nadoknadi prednost "petlova" iz prvog meča - 2:0.

Naredne sezone viđen je istorijski dvomeč protiv Liverpula u osmini finala Kupa šampiona. "Redsi" su prvo pali u Beogradu sa 2:1, a istim rezultatom je overen prolaz na "Enfildu" dve nedelje kasnije.

U pohodu ka finalu Kupa UEFA u sezoni 1978/1979. godine Zvezdi su na putu stajala dva engleska kluba i oba su pretrpela poraz na "Marakani". Arsenal je savladan u osmini finala rezultatom 1:0, a na isti način i VBA u četvrtfinalu.

Oba poraza od Engleza na stadionu "Rajko Mitić" doživljena su u 21. veku. Bolton je slavio 1:0 u grupnoj fazi Lige Evrope u jesen 2007, a prošle jeseni je na identičan način tri boda odneo Arsenal.

Takođe, Zvezda je 2000. godine bila primorana da meč sa engleskim Lesterom kao domaćin odigra u Beču, i bila je bolja 3:1, a  u su crveno-beli revanšu obezbedili prolaz u drugo kolo Kupa UEFA.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija