• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

04.03.2019

11:42

(VIDEO) LJUDI, A DA SE ZOVEMO ZVEZDA? KAD JE ZVEZDA - NEKA BUDE CRVENA! Crveno-beli slave 74. rođendan!

Live TV

(VIDEO) LJUDI, A DA SE ZOVEMO ZVEZDA? KAD JE ZVEZDA - NEKA BUDE CRVENA! Crveno-beli slave 74. rođendan!

Podeli vest

Na današnji dan pre 74 godine nastala je Crvena zvezda

Crvena zvezda osnovana je 4. mart 1945 na inicijativu članova Ujedinjenog saveza antifašističke omladine Srbije. Prvobitno, mesec dana ranije - u februaru iste godine, osnovano je novo omladinsko fiskulturno društvo koje je brzo preraslo u sportski kolektiv i dobilo ime - Crvena zvezda.

Kako je rođena Crvena zvezda? I danas se, kao anegdota, prepričava šta se sve dešavalo na poslednjoj sednici Inicijativnog odbora. Dan pre održavanja Skupštine osnivači su dugo diskutovali oko toga kakvo bi ime valjalo dati novom sportskom kolektivu. Ređali su se razni predlozi - Mladost, Udarnik, Torpedo, Dinamo, Lokomotiva i nijedan nije bio dovoljno privlačan.
Konačno, zasijala je "Crvena zvezda". Kako? Postoje razne verzije tog čina, ali se većina slaže da su „kumovi“ bili Slobodan Ćosić i Zoran Žujović, prvi potpredsednici kluba. Posle brojnih predloga, Ćosić je rekao:

- Ljudi, a da naše društvo nazovemo Zvezda?


Na to je Žujović dodao:

- Odlično. Samo, kad je Zvezda - neka bude crvena.

Foto: crvenazvezdafk.com

 



Tog 4. marta 1945. godine prvu utakmicu u istoriji društva fudbaleri Crvene zvezde odigrali su protiv ekipe Prvog bataljona Druge brigade KNOJ-a i trijumfovali rezultatom 3:0.

Foto: Starsportphoto

 



Već naredne godine osvojena je i prva titula državnog šampiona - u završnom takmičenju u maju i junu 1946. učestvovalo je šest timova. Crvena zvezda je osvojila prvo mesto pobedivši Železničar u Nišu, Metalac u Beogradu, Jedinstvo u Smederevu i Radnički u Kragujevcu.

Šta se sve zatim dogodilo? To je istorija koju crveno-beli fudbaleri pišu najlepšim bojama i uspesima za pamćenje.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija