• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RINA

08.05.2019

10:08

DAN KAD SE TITO NERVIRAO ZBOG ZVEZDE! Kako ste mogli da izgubite od Borca?

Crvena zvezda

DAN KAD SE TITO NERVIRAO ZBOG ZVEZDE! Kako ste mogli da izgubite od Borca?

Podeli vest

Fudbal u komunističkoj Jugoslaviji bio je vredan poštovanja, a nastankom velike četvorke (Crvena zvezda, Partizan, Dinamo, Hajduk) godinama se postavljalo pitanje za koji od ovih klubova je navijao doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito

Postoje svedočanstva koja ukazuju da je Tito simpatisao splitski Hajduk, a da mu je u Srbiji najdraži bio Partizan. Ipak, priča koju je objavio dnevni list "Politika" 2013, čije odlomke prenosimo, baca sasvim drugačije svetlo na Titovo interesovanje za fudbal.

Foto: crvenazvezdafk.com

Zvezdin šampionski tim iz 1946.

Na Zvezdine uspehe i neuspehe niko nije ravnodušan. Tako je od njenog osnivanja. Prvak je postala tek 1951, ali je pre toga tri puta osvajala Kup Jugoslavije (1948, 1949. i 1950). Njene prve godine su sve više se obavijene mitom, jer se u to vreme manje zapisivalo, a mnogo više radilo.

Foto: RINA

Nedavno je zauvek otišao njen osnivač Ljubomir Sekulić, verovatno poslednji od onih koji su stvarali Crvenu zvezdu. Na sreću, sačuvana su neka njegova kazivanja o Crvenoj zvezdi, sada uglavnom nepoznata.

"Povodom štafete 1946. bio je prijem kod Tita. Opšta nemaština, a tamo bombona u izobilju". pričao je Ljubiša Sekulić, prvi generalni sekretar Crvene zvezde, kasnije dugogodišnji član jugoslovenske misije u Ujedinjenim nacijama i učesnik sedam samita nesvrstanih.

"Kažem Slavku Komaru, koji je stajao pored mene, kako bi im se fudbaleri obradovali, a on mi kaže da uzmem, jer niko ne gleda – svi su kod Tita, koji stoji u uglu, leđima okrenut stolu. Ja, stvarno, počnem da punim dzepove, kad čujem: `Evo ga sekretar Zvezde`. Podignem pogled, a ono svi gledaju u mene!", prisetio se Sekulić i otkrio nepoznate detalje razgovora s Brozom.

Foto: RINA

"Tito me rukom pozove da mu priđem. Idem ka njemu i razmišljam ko će da mi poveruje da je to za igrače. A on pita: `Što ste izgubili u Čačku?` U prvenstvu Srbije, koje je tada bilo kvalifikaciono za jugoslovensku Prvu ligu koja je tek trebalo da se osnuje, nedelju dana pre njegovog rođendana smo izgubili od Borca s 2:1. Počnem da fraziram: kako, eto, to više nije kao u staroj Jugoslaviji, kako se naš sport u socijalizmu već toliko razvio da su svi napredovali... Tito na to odmahne rukom: `Ma, potcenili ste ih`.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija