• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

25.05.2020

15:50

ODVELI SU ME NA DOPING KONTROLU, DAVALI MI PIVO ZA PIVOM I NAPILI ME! Binić se prisetio Barija!

Crvena zvezda

ODVELI SU ME NA DOPING KONTROLU, DAVALI MI PIVO ZA PIVOM I NAPILI ME! Binić se prisetio Barija!

Podeli vest

Dragiša Binić bio je veoma značajan igrač u timu zlatne generacije Crvene zvezde. Kao vihor brz, probijao je svaku odbranu a zatim je asistencijama i golovima davao veliki doprinos uspesima 1991

 

„Bina turbo mašina“, često se čula pesma sa „severa“ u to zlatno vreme posvećena Dragiši Biniću, jednom od najbržih fudbalera Evrope. Njegovi sprintevi u stilu “kad Porše prođe pored fiće” ostali su upečatljivi baš kao i njegova otresitost i nivo samopouzdanja sa kojim je igrao. Za njega je svaki meč bio poseban, najteži onaj prvi protiv Grashopersa.

PRETIO MU ZATVOR! Legendarni igrač Zvezde pobegao u Srbiju od represivnog režima!

To nam je bila najslabija utakmica, a opet ključna. Jer, tada smo shvatili da nema „lako ćemo“, već da svaki meč moramo da odigramo maksimalno i da ne razmišljamo ko stoji sa druge strane. Mučili smo se samo tada, lopta nije htela u gol, a ja sam se natrčao živ i Bog me nagradio golom – prisećao se Binić.

Foto: FK Crvena zvezda

Nekoliko važnih stvari dovele su Zvezdu do trona, nastavlja vihorni napadač.

Prvo, u svaki meč smo ulazili sa istom idejom – idemo da pobedimo bez obzira ko je protivnik. Danas kad nabrajate imena rivala mnogi kažu „pa ko su taj Rendžers i Dinamo Drezden“. A, Rendžers je bio najbolji klub na Ostrvu, sve sami reprezentativci, isti slučaj i sa Drezdenom. Mi smo ih deklasirali u Beogradu sa po 3:0, a nismo im dozvolili da nam ugroze prolaz i u revanšu. Zato smo završili ciklus bez poraza.

Atmosfera u timu je ipak bila ključna, smatra „Bina“.

Druženje je osnov svega što je danas redak slučaj. Većina nas se nije razdvajala, družili smo se 24 sata, radili pošteno, a Ljupko često nije mogao da nas istera sa treninga. Pritom, tačno se znalo ko šta radi na terenu, ko koga pokriva, gde mora da ide lopta. Primera radi, Radinović je u to vreme igrao modernog beka iz 21. veka, ali sam ga ja uvek pokrivao u defanzivi kad je odlazio napred.

Samo finale nerviralo je Binića jer Amoros nije uspevao da ga zaustavi a dobio je i žuti karton.

- I sudija je pritom propustio da svira penal jer je igrač Olimpika igrao rukom, a to niko ne pominje. Onda smo se povukli, više sam igrao beka nego krilo, a ja to baš i nisam voleo. Međutim, došli smo do penala i bio sam prilično siguran da će prva garnitura penaldžija biti uspešna. Slabo ljudi pamte, ali meni je malo ko od golmana uspevao da pročita na koju ću stranu da šutiram, a kamoli da mi odbrani. Trebalo je da šutiram ili prvi ili poslednji penal. A, onda je Robi uzeo prvi, ja drugi. Dika nam je dao „forsu“ pa smo stigli do cilja.

Foto: Starsportphoto©

Poslednji penal Darka Pančeva, veliko slavlje...Binić se priseća da nije bio svestan uspeha.

Osećao sam se nekako kao da je sve normalno, kao da smo ostvarili još jednu pobedu u nizu. U tom činu slavlja, posle podizanja pehara, mene su odmah odveli na doping kontrolu. Držali me dva sata, davali pivo za pivom a ja nisam nikad pio alkohol. Napio sam se od dva piva, posle tražio neku vodu da dođem sebi i da dam uzorak. Tek sam se kasnije priključio  igračima na slavlju u hotelu.

Svestan težine uspeha bio je tek po dolasku u Beograd.

Od dočeka sam tek počeo da se punim emocijama. Prvo slavlje na aerodromu, pa špalir do stadiona, a onda puna „Marakana“, mi izlazimo iz tunela. I sad se naježim kad se setim tih scena. Tada mi se sve sleglo, emocije, film sa tog nezaboravnog puta. Bili smo tada uz Steauu jedina ekipa u Evropi koja je osvojila Kup šampiona sa igračima iz svoje zemlje jer je i Mile bio Srbin. Možete li sada da zamislite da Liverpul samo sa Englezima osvoji Ligu šampiona? Nemoguće. Zato je naše dostignuće i imalo tako veliku težinu i značaj.

Politička situacija doprinela je da Zvezda ne ponovi Bari, tvrdi Binić.

Bio je plan da ekipa ostane na okupu i da se dodatno pojača. Tukli bi sve naredne dve godine, ali politika se umešala, raspao se i tim. Nažalost Crvena zvezda je ostala uskraćena za još neku titulu Kupa šampiona. Uveren sam u tom jer smo imali moćan tim i atmosferu kakvu nije imao niko u Evropi. Danas se uvek rado sećam tih zlatnih vremena – kaže Binić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija