• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

19.11.2020

07:20

(VIDEO/FOTO) "RAJKO, MAJKO"! Na današnji dan rođena je prva Zvezdina zvezda!

Crvena zvezda

(VIDEO/FOTO) "RAJKO, MAJKO"! Na današnji dan rođena je prva Zvezdina zvezda!

Podeli vest

Na današnji dan rođen je Rajko Mitić, prva Zvezdina zvezda i jedan od najvećih fudbalera u istoriji Jugoslavije i Srbije

Teško je objasniti, nemoguće je, ko je i šta bio Rajko Mitić ni danas kada se obeležava 98 godina od njegovog rođenja! Fenomen! Kult o Čika Rajku još uvek nadleće Beograd. Bio je primer drugima, prva Zvezdina zvezda, fudbalska legenda, ikona Crvene zvezde!

Foto: Starsportphoto

Njegovo ime prevazišlo je granice jeftine popularnosti  i značilo je mnogo više od svake titule ili priznanja koje je dobio! Možda baš zato što je nije želeo i nije znao kako sa njom! Možda baš zato što je kao klinac iz Dola za kratko vreme osvojio srca mnogih! Ko će ga znati... Ipak, da je bio veličina bio je, nije uzalud „Marakanom“ odzvanjalo „Rajko, majko“!

Rajko Mitić rođen je 19. novembra 1922. u selu Dol, nadomak Bele Palanke. Svoju fudbalsku priču počeo je, kako je i sam voleo da kaže, na livadama beogradskog naselja Košutnjak. Ali, posle prvog nastupa za prvi tim BSK-a, kada je imao svega 18. godina bilo je jasno da je novo čudo rođeno! Rajko je tada postigao pet golova zemunskom Vitezu i prvi put se predstavio beogradskoj publici.

Foto: Youtube printscreeen

Nažalost, tmurna vremena tada su se nadvila nad čovečanstvom, fudbal se više nije igrao pa je tako karijera morala da stagnira u narednim godinama zbog Drugog svetskog rata, ali po oslobođenju Beograda i osnivanju Crvene zvezde  4. marta 1945. godine, Rajko Mitić zadužio je crveno-belu opremu, kao i mnogi posleratni fudbaleri. Ipak, u moru sjajnih igrača, atraktivnijih, poznatijih, Rajko je oduvek najbolji!

On je bio simbol Zvezde od njenog osnivanja pa sve do danas 12 godina posle njegove smrti! Rajko je postao i ostao Zvezda vodilja koja sija istim sjajem i danas iznad Topčiderskog brda, ona Zvezda koja predstavlja večnu inspiraciju za svakoga ko kotrlja loptu na stadionu koji nosi njegovo ime, pa makar igrao za crveno-bele ili protiv njih!

Posle 14 godina, 572 utakmice i 262 gola Rajko je okačio kopačke o klin i zauvek ušao u legendu! Od svoje Zvezde i svog voljenog dresa oprostilo se u finalu kupa protiv Veleža, kada je crveno-bele vodio do pobede od 4:0! 

Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 59 puta, debitovao je protiv Čehoslovačke 9. maja 1946. U pobedi Jugoslavije od 2:0, Mitić je postigao i gol. Na kraju je stigao do brojke od 32 gola u državnom timu. Na tri meča upisao je i het-trik (Danska, Indija, Vels). Više puta je nakon karijere rekao da mu je najmiliji gol onaj protiv Engleza iz 1954. na prijateljskoj utakmici u Beogradu, kada je postigao pogodak za pobedu nekoliko minuta pred kraj meča za 1:0.

Foto: Public

Kada je sa 36 godina prestao da igra fudbal, nije ljudima dugo trebalo da shvate da je pravi čovek za trenera Zvezde upravo on! Jednostavno je, nije mogao Mitić bez svoje Zvezde, niti je ona mogla bez njega! Rajko Mitić je 1960. godine postao šef struke u Ljutice Bogdana, a na toj funkciji zadržao se narednih šest godina, kada se posvetio selektorskom poslu!

Tokom godina na mestu selektora reprezentacije, još jednom je dokazao da sve što takne, postaje zlatko ili u ovom slučaju srebrno, pošto je 1968. godine Jugoslavija bila viceprvak Evropskog prvenstva u Italiji!

Foto: Starsportphoto

Po odlasku sa selektorskog mesta, Mitić je potražio posao u „Sportu“ gde je radio i tokom karijere kao komentator. Kada je završio sa fudblom, bar direktno, posvetio se svojoj velikoj ljubavi žurnalistici! Rajko je u „Tempu“, legendarnom sportskom listu, dobio svoju redovnu rubriku „Sedam dana“. Voleo je narod da čuje šta ima Legenda da kaže.

Kasnije se uključio i u rad uprave Crvene zvezde, jer nije mogao bez nje! Ostao je član i svakodnevni posetioc stadiona do kraja svog života!

Foto: Starsportphoto

Rajko Mitić napustio nas je 29. marta 2008. godine, tada je ušao u onu pravu, istoriju, koja se ne briše, onu koju je zaslužio! Smrt od velikih ljudi pravi još veće, ali njega nije bilo potrebno veličati! Jednostavno, takav se jednom rađa... 

Foto: Starsportphoto




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!
Politika

Jovanov ukazao na promenu stava o Beogradu na vodi: Đilas doživeo kopernikanski obrt!

Nakon obraćanja poslanika Dragana Đilasa (Srbija protiv nasilja) koji je izneo niz primedbi na sastav nove Vlade Srbije, šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Milenko Jovanov poručio je da je Đilas govorio o Kosovu i Metohiji, a da nema prava da govori o Kosovu i Metohiji čovek koji je na organima svoje stranke dao nalog svoj potpredsednici da na forumu Zapadni Balkan potpiše deklaraciju u kojoj se svi oni zajedno, uključujući i tu stranku i druge socijaldemokratske stranke Balkana, zalažu za što brži ulazak Kosova u Evropsku uniju.

02.05.2024

11:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"
Bezbednost saobraćaja

Akcija Uprave saobraćajne policije! Zlatko Belencan: "Za sedam dana otkriveno 36.000 prekršaja"

Četvrta Centralna akcija Ministarstva unutrašnjih poslova koja će se sprovoditi na teritoriji Republike Srbije počinje danas i trajaće do 7. maja, rekao je za Tanjug pomoćnik načelnika Uprave saobraćajne policije Zlatko Belencan, navodeći da je u prethodnih sedam dana, koliko je trajala Međunarodna akcija pojačane kontrole saobraćaja "Roadpol"', otkriveno 36 hiljada prekršaja.

02.05.2024

11:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija