• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

11.02.2022

07:00

DELIJE NE ŽELE HRVATE U ZVEZDI, navijači bojkotovali ABA ligu zbog Omića, a stopirali su dolazak ovih igrača!

FK Crvena zvezda

Crvena zvezda

DELIJE NE ŽELE HRVATE U ZVEZDI, navijači bojkotovali ABA ligu zbog Omića, a stopirali su dolazak ovih igrača!

Podeli vest

Trener vaterpolista Crvene zvezde Mirko Vičević (53) odlučio je da napusti crveno-bele nakon što se našao na udaru Delija jer je Hrvat

Zvezdini navijači su u subotu na meču protiv Šapca razvili transparent "Šiptar, Hrvat, balija, nisu moja bratija", uz jasnu poruku da crnogorskog trenera hrvatskog porekla ne žele u svom klubu.

Klub i Vaterpolo savez Srbije osudili su ponašanje navijača, ali je Vičević posle svega odlučio da podnese ostavku.

Vičević je, inače, bivši reprezentativca Jugoslavije s kojom je 1988. osvojio zlato na Olimpijskim igrama u Seulu, a navijačima Zvezde smeta to što je predstavnik hrvatskog naroda u Crnoj Gori.  Navijači Zvezde kivni su na njega i zbog angažmana u DPS-u, bio je odbornik stranke Mila Đukanovića u Kotoru.

 

Foto: Starsportphoto

 

Mirko Vičević nije jedini koji se našao na meti navijača crveno-belih. Identičnu poruku najvatreniji navijači crveno-belih uputili su i nekadašnjem košarkašu ovog kluba Alenu Omiću (29), i to 2018. godine na utakmici protiv Olimpijakosa u Evroligi.

Slovenački centar islamske veroispovesti tada je došao kao veliko pojačanje na Mali Kalemegdan, ali njegovo dovođenje naišlo je na žestok otpor "delija". Momak rodom iz Tuzle nakon toga ostao je do kraja sezone na Malom Kalemegdanu i sa Zvezdom je osvojio prvenstvo Srbije. Navijačka grupa "Delije sever" 2018. godine bojkotovala je košarkaške utakmice dok je u klubu bio slovenački centar. Tvrdo jezgro navijača striktno je bilo protiv njegovog dovođenja, jer je Omić musliman poreklom iz Tuzle, a čak su došli i do podatka da mu je otac navodno bio snajperista u ratu u Bosni. Tada je grupa uputila otvoreno pismo medijima u kojem je objasnila da dok je Omić u klubu neće dolaziti na utakmice. Omić je uvrede prokomentarisa kratko na Instagram nalogu uz poruku:

- Ko igra za Zvezdu i zauvek za nju navija, biće zauvek moja bratilja! - rekao je tada Omić.

Foto: starsport

 

 

Sličan slučaj desio se i 2007. godine, kada je tvrdo navijačko jezgro bojkotovalo košarkaše zbog dovođenja još jednog Tuzlaka, Elmedina Kikanovića.

Pre dve godine trener crveno-belih Dejan Stanković nameravao je da angažuje tada levog beka Olimpije iz Ljubljane Marija Jurčevića, ali navijači su se tome usprotivili zbog njegovog hrvatskog porekl. Uprava Zvezde pokušala je da iskoristi činjenicu da je Jurčević Hrvat po ocu, dok mu je majka Srpkinja. Ipak, to nije bilo dovoljno da se Delije predomisle.

- Nije tajna da rukovodstvo kluba sa "Marakane" ne donosi odluke koje su u suprotnosti sa stavovima navijača. "Delije" ne vode klub, ali njihovo mišljenje je veoma važno. Kad je reč o angažovanju hrvatskih fudbalera ili onih koji su igrali u Partizanu, njihov stav je jasan - to ne dolazi u obzir. Stanković im je napomenuo da je Jurčeviću majka Srpkinja. Rečeno mu je da igrač sa takvim imenom i prezimenom ne može da igra za Zvezdu - otkrio je naš sagovornik pre dve godine.  

Foto: Starsportphoto

 

Čelnici Zvezde bili su spremni čak i da Jurčeviću obezbede srpski pasoš, na koji ima pravo zbog majke i njene rodbine, ali ni to nije vredelo.

Zvezda je i u leto 2018. godine razmatrala da dovede Brazilca Samira, koji je igrao u Dinamu, dobio hrvatski pasoš i nastupao za reprezentaciju Hrvatske. Čim su navijači Zvezde to saznali stopirali su pregovore.  Da nije igrao za hrvatski nacionalni tim, ne bi bili tako izričiti, kao što je bilo u slučaju Luisa Ibanjeza, Argentinca sa hrvatskim pasošem koji je igrao za Dinamo iz Zagreba, ali ne i za "kockaste".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Normalac

pre 2 godine

Kakve Delije, to više ne postoji. Naravno govorim o nama koji smo čitav život na tribinu dolazili isključivo zbog omiljene crveno-bele. Ovo sa Vičevićem je potpis DB.

Realno

pre 2 godine

Ja navijam za Zvezdu i idem na svaku utakmicu ali ko je bio u timu 91 kada smo bili prvaci evrope i sveta?

CZBG

pre 2 godine

Попушиш нам курчину Милораде

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija