• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.N.

18.07.2022

07:01

ZVEZDA DEBELO PREŠIŠALA KONKURENCIJU U SRBIJI! Crveno-beli skuplji od polovine Superlige!

Starsportphoto©

Crvena zvezda

ZVEZDA DEBELO PREŠIŠALA KONKURENCIJU U SRBIJI! Crveno-beli skuplji od polovine Superlige!

Podeli vest

Crvena zvezda ima tim čija je vrednost procenjena na 50,85 miliona evra, dok devet najjeftinijih ekipa u Superligi vredi 49,94 miliona evra! U prva dva kola ove sezone Beograđani ostvarili dve pobede uz gol-razliku 9:0

Crvena zvezda je prejaka za srpsku fudbalsku Superligu! Crveno-beli imaju tim od 50,85 miliona evra, dok devet najjeftinijih timova u domaćem prvenstvu zajedno vrede 49,94 miliona evra!

Foto: Starsportphoto©

 

Petostruki uzastopni šampion Srbije u novu sezonu ušao je nikad ubedljivije - u prva dva kola protiv Radničkog iz Niša i Kolubare ostvario je dve pobede uz gol-razliku 9:0. Nišlije, koje spadaju u jače timove u našem prvenstvu, poražene su 4:0, dok je ekipa iz Lazarevca prošla još gore, jer je izgubila 5:0. Pritom, Zvezda je Kolubari dala svih pet golova u prvom poluvremenu, a već u 24. minutu vodila je 4:0.

Čeka se privatizacija

Utisak je da domaći timovi, sa izuzetkom Partizana, jednostavno nisu dorasli crveno-belima. To se videlo na terenu u prva dva kola, a jasan pokazatelj je i cena timova - sastav niškog Radničkog vredi 6,73 miliona evra, dok je tim Kolubare procenjen na 4,99 miliona.

Interes

Nama bi odgovaralo da imamo jaču ligu jer bismo tako bili spremniji za izazove u Evropi
Zvezdan Terzić, direktor Zvezde

 


Član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije Dragan Simović i predsednik Radničkog iz Niša Ivica Tončev smatraju da postoji način da prvenstvo bude malo ujednačenije, ali da se to neće desiti skoro.

Simović, koji je godinama vodio subotički Spartak, ističe da je rešenje privatizacija klubova koja bi omogućila ravnomernije finansiranje.

- U praksi je razlika između Crvene zvezde i ostalih još veća, jer mnogo klubova u Superligi ima godišnji budžet od oko milion evra, dok Zvezdin prelazi 20 miliona evra. Jasno je da država prepoznaje Partizan i Crvenu zvezdu kao brendove od nacionalnog interesa i da najviše ulaže u njih. Sve dok ne dođe do privatizacije, tako će biti. Ne mogu ostali klubovi tu mnogo toga da urade - objašnjava Simović za Informer.


Slično razmišlja i Tončev. Prvi čovek Nišlija priželjkuje da u Srbiji počne da se poštuje finansijski fer-plej, prema kojem klubovi ne mogu da troše više nego što zarade.

Danas žreb za Ligu šampiona

Fudbaleri Crvene zvezde dobiće danas od 13 časova protivnika za 3. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, koji će biti izvučen na žrebu u Nionu. Potencijalni rivali crveno-belima biće pobednici dvomečeva Maribor (Slovenija) - Šerif (Moldavija), Linfild (Severna Irska) - Bode (Norveška) i Pjunik (Jermenija) - Didelanž (Luksemburg). Prva utakmica biće odigrana 2/3. avgusta odnosno revanš sedam dana kasnije. Žrebom će biti odlučeno kada će se igrati na "Marakani", a kada na strani.

- Možemo valjda i mi u Srbiji da radimo po propisima koji važe u većini evropskih zemalja. I mi smo nekakva Evropa, nismo u Africi. Ako fer-plej može da se ispoštuje u Austriji, Nemačkoj, Španiji, ne vidim zbog čega ne bi mogao u Srbiji? To bi onda značilo da ne može da se troši više nego što se zarađuje i ne bi klubovi koji duguju milione dovodili igrače koji imaju milionske plate - kaže Tončev za naš list.


Smanjenje lige

Jedno od mogućih rešenja je i smanjivanje lige sa 16 na 10 ili 12 klubova, što bi dovelo do veće koncentracije kvaliteta.

Foto: Starsportphoto

 

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić objašnjava da bi njegovom klubu to odgovaralo.

- Ima argumenata i za i protiv skraćivanja Superlige. Nama je interes da bude što manje klubova da bismo dobili veći deo kolača od TV prava. Gledano iz ugla Zvezde, Partizana, Vojvodine i Čukaričkog, nama bi odgovaralo da imamo jaču ligu jer bismo tako bili spremniji za izazove u Evropi. Međutim, Kragujevac, Leskovac, Loznica vole da ugoste Zvezdu. Te utakmice budu praznik za deo Srbije u kojem gostujemo - kaže Terzić.

Foto: Starsportphoto©

 


Partizan za dve godine pojeftinio za 20 miliona evra


Partizan je doskoro imao tim približno slične vrednosti kao Zvezda, međutim, ove sezone razlika među večitim rivalima je drastična. Sastav crno-belih procenjen je na 37,51 milion evra, što je više od 13 miliona evra manje od ekipe crveno-belih. Prošle sezone tim Partizana vredeo je 42 miliona evra, a pretprošle čak 57,75 miliona evra.


UKUPNA VREDNOST DEVET
NAJJEFTINIJIH KLUBOVA SUPERLIGE

Mladost (L) 4.730.000 evra
Javor4.780.000 evra
Kolubara4.990.000 evra
Novi Pazar5.100.000 evra
Napredak5.530.000 evra
Mladost (NS) 5.680.000 evra
Radnički (K) 6.100.000 evra
Radnik6.300.000 evra
Radnički (N) 6.730.000 evra
UKUPNO: 49.940.000 evra
Izvor: "Transfermarkt"


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17